Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 mars 2009

Recept sätter fart på östgötarna

Tre av fyra vuxna rör sig för lite. Men ett recept på fysisk aktivitet kan få många att ändra sina levnadsvanor, enligt en ny avhandling vid Linköpings universitet.

Av 6 300 patienter i Östergötland som fick en sådan ordination hade 52 procent ökat sin fysiska aktivitetsnivå efter ett år. Andelen inaktiva hade minskat från 33 till 20 procent.

– Hälften av patienterna följde ordinationen. Det är en bra siffra eftersom det handlar om att ändra sina levnadsvanor. Följsamheten när det gäller läkemedel ligger på samma nivå, säger Matti Leijon, folkhälsovetare som lägger fram resultaten i sin doktorsavhandling.

Fysisk aktivitet på recept, FaR, började tillämpas i stor skala i samband med kampanjen ”Sätt Sverige i rörelse” 2001. Ett par vårdcentraler i Östergötland, Kisa och Vadstena, hade då prövat metoden i ett tiotal år.

Syftet var främst att stödja människor som har svårt att komma igång med den motion de behöver.

– De som vill ha stöd är också de som är i störst behov av fysisk aktivitet. Genom att skriva ett recept kan man ge råd som är specifika för patienten, allt från lugna promenader till styrketräning, säger Matti Leijon.

I hans studie av de 6 300 primärvårdspatienter som fick en FaR-ordination under 2004 och 2005 var två tredjedelar kvinnor och hälften i åldern 45-64 år. Hälften fick ordination på en vardagsaktivitet, och bland dessa var följsamheten klart högre än hos dem som ordinerades träning utanför hemmet.

– Vi har nu en bra grogrund för att utveckla våra metoder och göra FaR ännu effektivare, och integrera olika levnadsvanor med varandra: fysisk aktivitet, tobak, alkohol och mat, säger Matti Leijon.


Avhandlingen Activating people – physical activity in the general population and referral schemes among primary health care patients in a Swedish county läggs fram onsdag 11 mars 2009 kl 13.00 i Aulan, Hälsans hus, Campus US, Linköping. Opponent är docent Bernt Lindahl, Umeå.

Kontaktinformation
Kontakt:
Matti Leijon 0706-699351, matti.leijon@liu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera