Artikel från Skogforsk
11 december 2008

Lönsamt att vårda skogen

Det lönar sig att investera i skogsvård. Både i form av högre tillväxt och i form av mer pengar i den egna plånboken. Nu finns ett nytt avsnitt på Kunskap Direkt där du kan räkna på hur tillväxt och ekonomi påverkas av olika skogsvårdsåtgärder.

– Räkneverktyget kan jämföra olika åtgärder sida vid sida, säger Mats Hannerz, redaktör för Kunskap Direkt. Där kan du till exempel se om det är mer lönsamt att plantera sticklingar i stället för oförädlade granplantor i södra Sverige, eller hur tillväxten påverkas om du dikesrensar din granskog.

Förutom ett räkneverktyg innehåller det nya avsnittet också information om varför man utför olika skogsvårdsåtgärder. Och den som vill kan pröva sina kunskaper med ett frågetest.
– Vi har dessutom räknat ut effekterna på två riktiga skogsgårdar, en i Västerbotten och en i Uppland, säger Mats Hannerz. De visar att man med aktiv skogsvård kan öka sin avverkning med motsvarande fem lastbilslass om året och höja nettointäkterna med 70.000 kronor om året.

Kraftsamling Skog, som avsnittet heter, är framtaget av Skogforsk tillsammans med LRF Skogsägarna. Du hittar det på www.kunskapdirekt.se/kraftsamlingskog

Om Kunskap Direkt

Kunskap Direkt är ett kostnadsfritt rådgivningsverktyg om skogsskötsel på internet, som utvecklats av Skogforsk i samarbete med LRF Skogsägarna och Skogsstyrelsen.

Kontaktinformation
Kontakt
Anna Franck, pressansvarig Skogforsk. Tel: 018-18 85 88, 076-128 85 88
Mats Hannerz, redaktör för Kunskap Direkt. Tel: 070-528 85 54, E-post: mats.hannerz@silvinformation.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera