Artikel från Mittuniversitetet
9 december 2008

Byråkrati hindrar att nya idéer tas tillvara vid nyföretagande

Kreativa entreprenörer upplever mycket större problem med byråkratin än mindre kreativa entreprenörer. Byråkrati är därför snarare ett problem för nya idéer än för nya företag. Det framkommer i en avhandling vid Mittuniversitetet.

Den ekonomiska utvecklingen i ett land hänger i hög grad samman med invånarnas benägenhet att starta företag, men också med graden av byråkratiskt krångel. Byråkratisk reglering av entreprenörskap är särskilt problematisk för entreprenörer som vill starta ett företag som bygger på nya idéer.

– Byråkratins ärendehantering bygger på regler som inte alltid förmår att hantera nyheter och nya situationer, säger Fredrik Svensson. Men de är bra på att hantera rutinärenden.

En minskning av byråkratiska hinder för entreprenören kan också få stora positiva effekter när det gäller långsiktig ekonomisk tillväxt.


Fredrik Svensson vid Mittuniversitetets institution för samhällsvetenskap disputerade den 5 december med avhandlingen Essays on Entrepreneurship and Bureaucracy.

Kontaktinformation
Fredrik Svensson, telefon 063-16 66 45. E-postadress fredrik.svensson@itps.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera