Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 november 2008

Kriminalfilmen som kritisk samhällsbelysning

Kriminalfilm är dagens i särklass mest populära filmgenre i Sverige, men dess historia har hittills varit höljd i dunkel. Filmvetaren Daniel Brodén belyser nu för första gången den svenska kriminalfilmens utveckling, alltifrån 1900-talets tidiga stumfilmsmelodram till dagens polisfilm.

Daniel Brodéns avhandling – Folkhemmets skuggbilder – är den första heltäckande studien av en svensk filmgenre. Han tar upp i princip samtliga kriminalfilmer som spelats in för bio och tv och ger en initierad inblick i genrens olika traditioner: deckare, film om brottslingar, polisfilm, samt politiska och psykologiska thrillers.

Avhandlingsförfattaren berättar om hur kriminalfilmen etablerades under andra världskriget då ond bråd död och mänskligt mörker var aktuella ämnen. Han kartlägger hur genren sedan dess speglat och kommenterat sin samtid med svärta. Kalla krigets spionfobi, undre världens hänsynslöshet, mörkläggningar av politiska skandaler, jakten på snabba pengar, Palmemordet och dagens terrorhot är några av alla ämnen som kriminalfilmen speglat under åren.

I Folkhemmets skuggbilder förenar Daniel Brodén filmhistoria med kulturanalys och målar upp en mörk bild av samhällsutvecklingen med social nedrustning, brutalt våld, ökad känslokyla och misstänksamhet mot Sverige som demokrati. Han diskuterar berättelser av Stieg Trenter, Maj Sjöwall & Per Wahlöö, Leif G W Persson, Henning Mankell och Liza Marklund. Han lyfter också fram filmmakare som Hasse Ekman, Arne Mattsson, Bo Widerberg och Kjell Sundvall.

Några av alla – kända eller bortglömda – thrillers som sätts in i sina historiska sammanhang är Medan staden sover, Damen i svart, Halsduken, Mannen på taket, Ärliga blå ögon, Skånska mord, Täcknamn Coq rouge, Sökarna, Tusenbröder och Lasermannen.

Avhandlingens titel: Folkhemmets skuggbilder: En kulturanalytisk genrestudie av svensk kriminalfiktion i film och tv.
Disputationen äger rum lördagen den 6 december 2008 kl. 10
Plats: Sal T 302, Arkeologen, Olof Wijksgatan 6
Opponent: Professor Göran Bolin, Stockholm
Avhandlingen kan beställas direkt från förlaget: http://ekholmtegebjer.se/sajten/artikel/47/folkhemmets-skuggbilder

Kontaktinformation
För ytterligare information kontakta Daniel Brodén, tel. (hem) 031-13 37 71,
mobiltel. 0706-50 54 00, e-post: daniel.broden@filmvet.gu.se

Kontaktperson: Barbro Ryder Liljegren
Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet
Tel. 031-786 48 65, e-post barbro.ryder@hum.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera