Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 november 2008

Rätt ljus kan aktivera läkemedel i kroppen

Bestråla det sjuka organet med ljus och ett effektivt läkemedel aktiveras i kroppen. Det är målet för forskning som går ut på att koppla en verksam läkemedelssubstans till en peptid och undersöka hur den ändrar form vid ljusbestrålning. Miranda Varedian visar i sin avhandling, som hon lägger fram vid Uppsala universitet, lovande resultat i den riktningen.

Ett viktigt område inom läkemedelsforskningen handlar om att hitta metoder för att se till att läkemedlet hittar till rätt plats och verkar så specifikt som möjligt i kroppen. Det vore till exempel en stor fördel om ett läkemedel som administrerats ut i hela kroppen kunde bli verksamt bara vid ett visst målorgan.

Miranda Varedian har i sin forskning använt sig av biologiskt aktiva peptider som ändrar sin geometriska form när de utsätts för bestrålning av ljus med olika våglängder.

– Om aktiveringen av läkemedlet kunde regleras med hjälp av ljus skulle man kunna bestråla målområdet selektivt med fiberoptik och därmed få effekt på önskad plats, säger hon.

I sin forskning har hon byggt in ”strömbrytare” i modellpeptider och noterat ändringar i strukturens geometri vid bestrålning av ljus. Bland annat studerade hon en modellpeptid med över 40 aminosyror som kunde katalysera den kemiska omvandlingen av estrar. Genom att bygga in en strömbrytare i mitten av denna peptid kunde hon med hjälp av ljus reglera avstånden mellan molekylens ändar.

– Därmed påverkas även den katalytiska effekten, eftersom den är mycket känslig för molekylens totala utseende, säger Miranda Varedian.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Miranda Varedian på 073-994 14 46, eller miranda.varedian@biorg.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera