Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 oktober 2008

Rätt ekohöna klarar proteinbrist bättre

Hönors fjädrar innehåller svavelhaltiga aminosyror, främst cystin. Brist leder inte i första hand till färre ägg, utan till fjäderplockning, ökad foderkonsumtion och lägre äggvikt.

Genom en fodertillsats av syntetiskt metionin, som också kan omvandlas till cystin, kan fåglarnas behov täckas. I ekologisk äggproduktion är emellertid detta inte en möjlig väg att gå och det råder brist på KRAV-godkända råvaror med högt metionininnehåll, t.ex. fiskmjöl, potatisproteinkoncentrat, majsglutenmjöl och mjölkpulver. Andra möjliga ekologiska foder med högt metionininnehåll är framförallt musselmjöl med t.ex. rapskaka, hampfrö och solrosfrö som komplement.

Forskare vid SLU i Uppsala har visat att hönorna söker kompensera en metioninbrist genom att söka på marken efter andra hönors fjädrar eller plocka i sig grönskan i rastgården. Genotypen Hyline utnyttjade rastgården betydligt mer än Svenska Hönan och den i Sverige mycket vanliga genotypen Lohmann Selected Leghorn var speciellt känslig avseende fjäderplockning. Hönor, som inte hade fått metionintillsats i fodret, var ute mer i rastgårdarna och rensade dem i vissa fall rena från grönska (Hyline). Det är alltså viktigt att välja rätt ras vid ekologisk produktion. Det kan också spara in mycket på foderkostnaden eftersom hönor med gles fjäderdräkt behöver mer energi.


Hönorna utnyttjade rastgården mer då fodret inte innehöll tillräckligt med metionin. Foto: Klas Elwinger http://www2.slu.se/forskning/2008/notiser/notiserbilder/C-Hyl.jpg

Kontaktinformation
Klas.Elwinger@huv.slu.se, 018-67 20 93
Foder till ekologiska värphöns http://www-nlfak.slu.se/faktajordbruk/pdf06/Jo06-13.pdf

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera