Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 oktober 2008

Full frukost för gravida!

Kvinnor som planerar en graviditet eller är gravida bör förbättra sitt intag av B-vitaminet folat för att undvika ryggmärgsbråck hos fostret.

Det finns mycket folat i lever, bladgrönsaker, citrusfrukter, bär, baljväxter och frön, men vitaminet kan förlora sin verkan vid tillagning. Folaterna är nämligen både labila och vattenlösliga.

Livsmedelsforskare vid SLU i Uppsala undersöker nu hur mycket av det naturligta innehållet av folat i kosten och av tillsatt syntetisk folsyra som tas upp av kroppen. De har kommit fram till att 74–90 procent av livsmedlets innehåll av båda formerna av vitaminet kommer kroppen till del.

Bröd visade sig vara ett bra livsmedel för folsyraberikning, folsyran var stabil under bakningen och de försökspersoner som åt brödet förbättrade sin folatstatus med 20–30 procent.

Men även naturliga folater kan förbättra folatstatus. Hos försökspersoner som ätit en rejäl frukost förbättrades folatstatus i lika hög grad. Frukosten bestod av ett glas apelsinjuice, en kiwi, fullkornsflingor med fil och två skivor, oberikade fullkornsbröd, varav det ena med leverpastej.


Med en bra frukost kan folatstatusen höjas hos kvinnor i barnafödande ålder. Foto: Nora Adelsköld http://www2.slu.se/forskning/2008/notiser/notiserbilder/gravid3NA.jpg

Kontaktinformation
Veronica.Ohrvik@lmv.slu.se, 018-67 20 70, Cornelia.Witthoft@lmv.slu.se, 018-67 13 19

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera