Artikel från Göteborgs universitet
18 augusti 2008

Blodsoffer av djur vanligt på Cypern under bronsåldern

Yannis Pararas behandlar i sin avhandling hur gudsdyrkan utövades på Cypern under sen bronsålder. Han kan konstatera att blodsoffer av djur redan under denna tid intog en central plats i kultutövandet. Det visar sig att tempel och andra kultbyggnader anpassades efter denna del av kultutövandet och att man byggde särskilda altaren för brännoffer.

Det arkeologiska källmaterial som Pararas studerat spänner över 250-300 år, från cirka 1300/1250 till 1000 f.Kr. Denna period sammanfaller med den tid då urbana centra blomstrade på Cypern. Avhandlingsförfattaren har undersökt den typ av byggda konstruktioner, som man kan se som föregångare till vad man senare kallar ett “altare”. Planlösningarna i tempel och andra kultbyggnader visar att det emellertid inte fanns någon standardiserad lösning av det inbördes förhållandet mellan “altare” och tempelbyggnad.

Yannis Pararas har även undersökt relationen mellan cypriotiska “altaren” från 1300/1250 till 1000 f. Kr. och altaren från angränsande områden som Levanten och det Egeiska området. Resultatet visar på en uppenbar koppling mellan Levanten och Cypern genom en folkförflyttning av hellener österut. Dessa gemensamma element måste å andra sidan bli analyserade mot bakgrund av en likartad kult hos befolkningen i östra Medelhavsområdet under sen bronsålder.

Redan tidigare har religionsforskare hävdat – på grundval av ett sent grekiskt vittnesbörd om att blodsoffret var av cypriotiskt ursprung – att en slags sammansmältning (synkretism) av minoisk-mykenska och levantinska element av offerhandlingen ägt rum på Cypern. Det är de facto arkeologiskt uppenbart, att det som under tidigt 1000-tal utkristalliserades som de centrala delarna av grekisk kult – fristående tempel och altare för brännoffer – har klarare föregångare på Cypern ca 1200-1000 f. Kr. än i det Egeiska området.

Avhandlingens titel: Immovable offertory installations in Late Bronze Age Cyprus.
Disputationen äger rum fredagen den 5 september 2008 kl. 13
Plats: Sal T 307, Arkeologen, Olof Wijksagatan 6, Göteborg

Kontaktinformation
För ytterligare information kontakta Yannis Pararas, tel. 031-18 16 48,
mobiltel. +30 6977 506 476, e-post: ipararas@otenet.gr

Kontaktperson: Barbro Ryder Liljegren
Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet
Tel. 031-786 48 65, e-post barbro.ryder@hum.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera