Tema

För tidigt födda barn behöver ofta tandställning

Barn som föds mycket för tidigt behöver oftare tandställning jämfört med normalfödda barn. Det visar en unik svensk studie som gjorts vid Tandvårdshögskolan i Malmö.– Tandvården måste bli mer uppmärksamma på de här barnen, säger Liselotte Paulsson, en av forskarna bakom studien.

Barn som föds mycket för tidigt kan drabbas av förseningar av både den fysiska och psykiska utvecklingen. Men fram till nu har det varit okänt hur den tidiga födseln påverkar barnens käkleder och förmåga att tugga. Resultaten från de studier som hittills gjorts har inte varit entydiga, men den svenska studien som publiceras i september visar att 52 procent av de mycket för tidigt födda barnen behövde behandlas för bettavvikelser.

Motsvarande siffra för normalfödda barn var 37 procent. Barn med bettavvikelser, speciellt de med djupa bett, löper risk att skada sig själva i gommen. Det finns i dag ingen förklaring till varför de för tidigt födda barnen får dessa problem.

– Men vi kan konstatera att de mycket för tidigt födda barnen vid tio års ålder fortfarande väger mindre, har ett mindre huvudomfång och en mindre överkäke jämfört med andra barn, säger Liselotte Paulsson.

Barn med bettavvikelser behandlas med tandställning och Liselotte Paulsson menar att det är viktigt att de upptäcks så tidigt som möjligt av tandvården.

– När barnen är i 8 till 10 års ålder går det att med relativt små åtgärder styra tillväxten åt rätt håll.

Trots den ökade förekomsten av bettavvikelser drabbas inte för tidigt födda barn oftare av symtom på problemet i form av exempelvis smärta och huvudvärk jämfört med andra barn.

– Det känns skönt att kunna ge föräldrarna lugnande besked på den punkten och de ska också veta att bettavvikelserna går att behandla, säger Liselotte Paulsson som hoppas få följa barnen upp i tonåren.

– Det handlar om en grupp av barn som vi behöver öka vår kunskap om, om dem och deras utveckling.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Liselotte Paulsson på telefon 070-87 05 669 eller via mail: liselotte.paulsson@mah.se

För tidigt födda barn behöver ofta tandställning

 lästid ~ 1 min
Modal Data vr-modal.php: WP_REST_Response Object ( [links:protected] => Array ( ) [matched_route:protected] => [matched_handler:protected] => [data] => Array ( [0] => Array ( [vrm_title] => Psst... missa inga nyheter om forskning [vrm_content] => Med nyhetsbrev från forskning.se tre gånger i veckan missar du inga nyheter om forskning från Sveriges universitet och högskolor. Välkommen att prenumerera du också! [vrm_button_title] => Jag vill prenumerera [vrm_button_url] => https://www.forskning.se/nyhetsbrev/ ) ) [headers] => Array ( ) [status] => 200 ) Data is available, render the app here