Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 juni 2008

Sillen – både nyttig och miljövänlig

Sill är lika nyttigt för hjärta och kärl som andra feta fiskar. Det visar en doktorsavhandling från Chalmers, som består av den första specifika undersökningen av sillens hälsoeffekter. Till skillnad från många andra fisksorter är sillen mycket billig, och den är en av få arter där fisket anses vara ekologiskt hållbart.

I tidigare studier av feta fiskars hälsoeffekter har man undersökt en blandning av fiskarter. Helen Lindqvist, doktorand vid Avdelningen för livsmedelsvetenskap vid Chalmers, kan nu presentera hälsoeffekterna av enbart sill.

– Sammansättningen av olika ämnen är ganska likvärdig hos de feta fiskarterna, säger hon. Sillen är mycket rik både på omega-3 fettsyror, vitamin D, selen och vitamin B12, ämnen som de flesta behöver få i sig mer av. Men en av de största fördelarna med sillen är att det fortfarande finns gott om den. Idag blir bara en liten del av sillfångsten matfisk, det mesta blir till djurfoder. Det skulle vara mer resurseffektivt om vi åt mer sill, i stället för att fångsten mals ner till fiskmjöl som till exempel går till uppfödning av lax.

Helen Lindqvist har gjort fyra olika studier, tre på människor och en på råttor, där hon har kunnat visa flera hälsoeffekter av sillkonsumtion: Halterna av “det goda kolesterolet”, HDL, ökade i blodet hos människor. I råttstudien minskade halterna av oxidationsprodukter i blodet och fettcellernas storlek, och blodlipid-halterna förbättrades. Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA i blodet ökar vid intag av fet fisk, vilket sin tur visade sig vara kopplat till mindre åderförkalkning hos människor.
Alla dessa faktorer är tydligt kopplade till hjärt/kärlsjukdomar och/eller diabetes.

De flesta av sillens hälsoeffekter beror på dess innehåll av omega-3-fettsyror, som finns i fiskolja. Men Helen Lindqvist har även visat att andra delar av fisken än fiskoljan är nyttiga, genom att i en av studierna dela upp fisken i olika fraktioner. Vätskefraktionen- som inte innehåller fettsyror – minskade mängden oxidationsprodukter i blodet.

Det finns alltså antioxidanter i sill som man går miste om ifall man ersätter fisken med fiskoljekapslar. Hel sill innehåller dessutom en mängd olika proteiner och vitaminer.

Under en av studierna samarbetade Helen Lindqvist med krögaren Leif Mannerström, som tog fram flera nyskapande sillrecept.

-Alla gillar ju inte den typiska sillsmaken, men den är inte alls framträdande i vissa av recepten, säger hon. Det går att laga till sill som vilken fisk som helst, till exempel thai-inspirerat eller med curry.

Avhandlingen “Influence of Herring (Clupea harengus) Intake on Risk Factors for Cardiovascular Disease” försvarades den 13 juni.
Avhandlingens abstract finns på länk nedan.

Bilder finns att ladda ned på Aktuella bilder för media, se länk nedan

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:
Helen Lindqvist, Avdelningen för livsmedelsvetenskap, Institutionen för kemi- och bioteknik, Chalmers tekniska högskola.
Tel: 031-772 38 11 Mobil: 0739-38 34 84
helen.lindqvist@chalmers.se

Huvudhandledare: Professor Ann-Sofie Sandberg, Avdelningen för livsmedelsvetenskap, Institutionen för kemi- och bioteknik, Chalmers tekniska högskola.
Tel: 031-772 38 30
ann-sofie.sandberg@chalmers.se

Bihandledare: Docent Ingrid Undeland, Avdelningen för livsmedelsvetenskap, Institutionen för kemi- och bioteknik, Chalmers tekniska högskola.
Tel: 031-772 38 30
undeland@chalmers.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera