Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 maj 2008

Avslappningsövning får skidskyttar att skjuta bättre

Skidskyttar som lärt sig använda avslappningsteknik kan förbättra sina resultat på skjutvallen. Det visar en studie som gjorts vid Mittuniversitetets Vintersportcentrum.

Metoden kallas Tillämpad avspänning, TASP, och har utvecklats av Jan Lisspers, professor i psykologi vid Mittuniversitetet. Hittills har den främst använts för att minska stress- och smärtsymptom hos patienter inom vården.

I en ny studie har man undersökt om den kan höja prestationsförmågan hos skidskyttar på elitnivå.
Halva testgruppen fick träna i tio veckor på att integrera avslappningsövningen i skjutmomentet. Jämförelsegruppen tränade precis som vanligt.

Resultatet visade på en tydlig skillnad. Den grupp som använde sig av avslappningstekniken lärde sig skjuta bättre. De höll geväret stadigare och satte skotten inom en mindre träffyta. Jämförelsegruppen gjorde inga framsteg alls.

Studien kan betyda mycket för sporten, tror Marko Laaksonen, ansvarig för Mittuniversitetets idrottsvetenskapliga program.
– Träningsmetoden kan ha effekt i skidskytte där marginalerna på elitnivå är små, säger han.

Kontaktinformation
Frågor kan ställas till:
Marko Laaksonen, 070-212 30 09, e-post: marko.laaksonen@miun.se
Jan Lisspers, 063-16 53 69, e-post: jan.lisspers@miun.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera