Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 maj 2008

Nya metoder ger fördelar till svenska företag

Verktyg som tillverkas med nya metoder ger svenska företag stora konkurrensfördelar vid tillverkning av plastprodukter. Verktygsmakarna kortar sina ledtider och plasttillverkaren kan erbjuda bättre kvalitet på sina produkter.

Verktyg som tillverkas med friformsframställning ger stora konkurrensfördelar. Snabba leveranstider av själva formverktyget samt bättre kvalitet på de formsprutade plastprodukterna uppnås genom användning av friformsteknik. Genom en effektivare kylning minskar också cykeltiden, det vill säga tiden från när plasten har smält till dess att den stelnat och produkten är klar.

– Friformsframställning ger både verktygsleverantörer och plasttillverkare fördelar. Bland annat minskar kostnaderna, säger Lars-Erik Rännar vid Mittuniversitetet. Metoden klarar också detaljer med stor komplexitet. En stor fördel är att kylkanaler kan anpassas till att följa geometrin på ett sätt som tidigare inte varit möjligt.

Formsprutning är ett av de vanligaste sätten vid tillverkning av komplexa plastprodukter. Sverige har sedan länge haft en stor industri för plasttillverkning. Men under senare år har länder i Asien och särskilt Kina tagit över en stor del av marknaden. Men genom att gå över till nya tillverkningsmetoder kan svenska företag behålla eller kanske till och med öka sina marknadsandelar gentemot asiatiska företag.

Lars-Erik Rännar disputerar den 29 maj vid Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Ämnet är maskikteknik och avhandlingens titel är ”On Optimization of Injection Molding Cooling”.

Kontaktinformation
Frågor kan ställas till:
Lars-Erik Rännar, 063 16 57 17 eller 070-675 7995. E-post lars-erik.rannar@miun.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera