Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 maj 2008

Avancerad materialoptimering förlänger livslängden för fiberlasrar

Forskare har funnit nya metoder att optimera glas så att livslängden för fiberlasrar förlängs. Trenden är att tillverka fiberlasrar med högre effekt. Men detta ställer stora krav på den optiska fibern. Det visar en avhandling från Mittuniversitetet.

Intresset för fiberlasrar har ökat dramatiskt det senaste årtiondet. Den främsta anledningen är intresset från industrin. Där används dessa lasrar vid olika typer av materialbearbetning. Det visar sig dock att glasmaterialet i den optiska fibern försämras med tiden vilket förkortar livslängden avsevärt.

– Detta märks främst vid riktigt höga effekter eller vid tillämpningar som kräver en pulsad laserkonfiguration, säger Magnus Engholm, doktorand i fiberoptik.

Men glasmaterialet kan optimeras så att livslängden förlängs för dessa lasrar. Genom att preparera glasmaterialet på ett speciellt sätt kan högre effekter och längre livslängder uppnås. Detta öppnar för nya användningsområden inom industrin.

Fiberlaser används främst för skärning, borrning och svetsning inom metall- och bilindustri, men även för märkning. Fiberlasern har flera fördelar jämfört med konventionella lasrar. De har bättre strålkvalitet, lägre pris och en mer kompakt design.

Problemet som forskarna nu har löst är att glaset i den optiska fibern blir ogenomskinlig efter en viss tids användning och måste bytas ut. Detta fenomen kallas ”photodarkening”. Det blir extra tydligt när fiberlasern används för märkning, där en del av ytmaterialet på märkobjektet ska brännas bort.

Magnus Engholm disputerar i Sundsvall den 22 maj med avhandlingen ”Materials Optimization for Optical Fiber Amplifiers and Fiber Lasers.”

Forskningen har gjorts i ett samarbete mellan Mittuniversitetet och Acreo FiberLab.

Kontaktinformation
Frågor kan ställas till:
Magnus Engholm, 060-14 87 37, 070-483 8183. E-postadress Magnus.Engholm@miun.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera