Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 april 2008

Analysmetod kan minska dödlighet i tredje världen

Att mäta läkemedelshalter i torkat blod istället för i färskt är både smidigare och säkrare. Det visar kemisten Mikaela Malm, som också gjort en analysmetod som i förlängningen kan minska dödligheten i Afrika. Hon försvarar sin avhandling vid Uppsala universitet den 18 april.

Mikaela Malms avhandling handlar om två olika principer i att analysera läkemedel. Hon har dels gjort fyra studier om hur man i torkade blodfläckar kan mäta halten läkemedel mot malaria och lunginflammation samt i tre olika bromsmediciner mot aids.

– Det är viktigt att kunna mäta läkemedelshalten i blodet för att se att patienterna verkligen tagit sin medicin och att de får i sig rätt doser säger Mikaela Malm, som är extern doktorand vid Uppsala universitet och forskar vid Högskolan i Dalarna.

– Finessen med att mäta läkemedel i torkat blod är att det förenklar provtagningen, det blir lättare att förvara och transportera proverna och dessutom minskar risken att smittas av HIV eller hepatit betydligt.

Att kunna mäta och ge exakta doser är viktigt eftersom virus, bakterier och parasiter lätt kan bli resistenta mot mediciner om doserna är för små. Detta gäller också för läkemedlet eflornitin, som används mot parasitsjukdomen Afrikansk sömnsjuka, som sprids via tsetseflugan.

Eflornitin ges idag enbart via dropp på sjukhus. På Afrikanska landsbygden vore det betydligt bättre och smidigare att kunna ge medicinen i tablettform. Mikaela Malm har bland annat jämfört eflornitinets dubbelgångare – en exakt spegelbild av molekylen, för att utröna vilken av de två formerna som fungerar bäst – ett steg på vägen för att få fram en tablett som verkar mot Afrikansk sömnsjuka.

– Jag lagt små pusselbitar som i förlängningen förhoppningsvis kommer att kunna bidra till att minska både sjuklighet och dödlighet i långinkomstländer, säger Mikaela Malm.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Mikaela Malm, 070-842 93 14, e-post: mml@du.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera