Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 april 2008

Parkinsontransplantat överlever minst 16 år

Transplanterade celler kan överleva i hjärnan under mer än ett och ett halvt decennium. Men det visar sig också, överraskande nog, att några av de transplanterade cellerna utvecklar vissa Parkinson-lika förändringar. Dessa är de viktigaste upptäckterna i en studie på transplantation av nya nervceller i hjärnan hos patienter med Parkinsons sjukdom. Undersökningen, som leddes av ett forskarteam från Lunds universitet i samarbete med vetenskapsmän i London, har nyligen publicerats i Nature Medicine.

– Tidigare undersökningar har visat att transplanterade dopaminproducerande celler kan förbättra rörelserna, minska stelheten samt behovet av mediciner under minst ett årtionde hos patienter som lider av Parkinsons sjukdom, säger Jia-Yi Li, docent i neurobiologi, Enheten för Nervcellsöverlevnad vid Lunds Universitet. Nu vet vi också att ett stort antal transplanterade celler kan överleva i upp till 16 år, vilket är mycket spännande.

Forskarna fann dock också att Parkinsonlika förändringar kan ske i ett transplantat. Detta tyder på att sjukdomsmekanismen gradvis kan förflyttas från en sjuk till en frisk cell i hjärnan.

– Våra resultat tyder på att vissa nyckelfaktorer i de cellmekanismer som orsakar Parkinsons sjukdom långsamt överförs från patientens hjärna till de friska nervcellerna i transplantatet, säger Patrik Brundin, professor i neurovetenskap och gruppledare för Enheten för Nervcellsöverlevnad vid Lunds universitet.

– Vi känner fortfarande inte till de exakta mekanismerna, men upptäckten öppnar nya, spännande forskningsvägar. Om vi kan förstå hur överföringen av sjukdomsförändringarna sker så är det möjligt att vi skulle kunna ta fram behandlingar som kan förebygga eller sakta ner sjukdomsutvecklingen hos Parkinsons sjukdom i framtiden.

Forskargruppen vid Lunds Universitet och Lunds Universitetssjukhus har redan tidigare visat att de transplanterade cellerna fungerar under ett årtionde. De nya fynden, som visar att överlevnadsperioden är ännu längre, visar att behandling med cellterapi fortfarande är en möjlighet.

– Även om vi nu har funnit att de transplanterade cellerna kan påverkas av sjukdomen så uppträder de sjukliga förändringarna sent. Transplantation av dopaminproducerande celler, troligen framtagna från stamceller, kan därför fortfarande ses som en lovande och viktig ny strategi för behandling av patienter med Parkinsons sjukdom, säger Olle Lindvall, professor i neurologi vid Lunds Universitetssjukhus.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:

Professor Patrik Brundin
Email: Patrik.Brundin@med.lu.se
Telefon: 046 222 0529, 0768-865757

Professor Olle Lindvall
Email: Olle.Lindvall@med.lu.se
Telefon: 046 2220560

Assocate Professor Jia-Yi Li
Email: Jia-Yi.Li@med.lu.se
Telefon: 046 222 0525

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera