Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 mars 2008

Vegankost ger kärlskyddande antikroppar hos reumatiker

Glutenfri vegankost kan förbättra hälsan hos patienter med ledgångsreumatism, visar ny forskning från Karolinska Institutet som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Arthritis Research & Therapy. Flera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom påverkas i positiv riktning av dieten.

Ledgångsreumatism är förknippat med en ökad risk för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar. De bakomliggande orsakerna är inte kända, men forskare har misstänkt att den rubbade balansen av blodfetter som ses hos patienter med ledgångsreumatism är en del av förklaringen.

En forskargrupp vid Karolinska Institutet visar i en ny studie att en glutenfri vegankost har en positiv inverkan på ledgångsreumatikers risk för hjärtkärlsjukdom. Effekten sågs när en grupp patienter som under ett år har hållit en glutenfri vegandiet jämfördes med en kontrollgrupp som följt vanliga kostråd.

Vegankosten hade en positiv effekt på sjukdomens symtom, som var mer uttalade i kontrollgruppen. Nivåerna i blodet av så kallat oxiderat LDL-kolesterol, en riskfaktor för åderförkalkning, var också lägre i den grupp som hållit vegandiet. Vegangruppen hade också högre nivåer av anti-PC, en sorts antikroppar som forskarna anser har en skyddande effekt mot åderförkalkning.   

? Våra fynd talar för en ny mekanism genom vilken skyddande naturliga antikroppar kan ökas. De visar också att kost kan ha effekter på immunsystemet med betydelse för uppkomst av sjukdom, säger Johan Frostegård som tillsammans med professor Ingiäld Hafström har lett studien.  

Studien genomfördes inom ramen för CVDIMMUNE, ett EU-konsortium med 10 europeiska partners som leds av Johan Frostegård. Inom konsortiet studeras betydelsen av anti-PC med förhoppningen att utveckla ett vaccin mot åderförkalkning.

Publikation: “Gluten-free vegan diet induces decreased LDL and oxidized LDL levels and raised atheroprotective natural antibodies against phosphorylcholine in patients with rheumatoid arthritis: a randomized study”, Ann-Charlotte Elkan, Beatrice Sjöberg, Björn Kolsrud, Bo Ringertz, Ingiäld Hafström och Johan Frostegård, Arthritis Research & Therapy, 18 mars 2008.

För mer information, kontakta:

Professor Johan Frostegård
Institutionen för Medicin, Huddinge
Tel: 08-585 897 87, 070-735 23 82
E-post: Johan.Frostegard@ki.se

Pressekreterare Katarina Sternudd
Tel: 08-524 838 95, 070-224 38 95
E-post: Katarina.sternudd@ki.se

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom forskning, utbildning och samverkan medverkar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet utser varje år pristagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera