Artikel från vr_admin

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 mars 2008

Arktis i fokus för ny FOI-rapport

I en ny rapport från FOI analyseras utvecklingen i Arktis. Sverige behöver öka sin bevakning kring området, eftersom starka aktörer visar allt större intresse för såväl gränsdragningar som energitillgångar och möjliga nya farleder för sjöfarten.

– Utvecklingen går just nu väldigt fort för de flesta faktorer kring Arktis som vi studerat, säger Niklas Granholm, forskare vid FOI och redaktör för den aktuella rapporten. Det innebär också att utvecklingen i området relativt snabbt kan rusa iväg i oväntad riktning. Vår probleminventering visar att Sverige i allt ökande grad behöver bevaka utvecklingen i Arktis de närmaste åren.

Studien tar upp såväl ekonomiska som territoriella, klimatologiska och militärstrategiska faktorer. De olika strandstaternas intressepolitik står också i fokus.

Isavsmältningen är svår att förutsäga, men öppnar upp Arktis som en arena för såväl energiutvinning som möjliga nya farleder för sjöfarten.

– Den militärstrategiska betydelsen av polarområdet ökar igen, vilket skapar ett förändringstryck på de nordiska länderna under de närmaste åren. Till exempel måste samarbetet mellan Norge och Sverige kring försvarsmateriel också ses i ljuset av de stora förändringarna i Arktis, avslutar Niklas Granholm.

Kontaktinformation
Kontakt
Niklas Granholm, forskare, niklas.granholm@foi.se 08-555 038 36, 070-927 7370

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera