Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 februari 2008

Filosofi om hur vi bör tänka

Har du någonsin befunnit dig på en fest, konverserat med några nya bekantskaper, och efteråt haft en känsla av att du är en hyfsat social och trevlig person som andra gärna omger sig med? Har du någonsin känt att du antagligen är lite bättre än gemene man eller kvinna på att köra bil? Eller att dina barn är aningen mer begåvade än grannens? Bra. Då är du troligtvis inte kliniskt deprimerad.

Och långt ifrån ensam. Det visar sig att en viss grad av självbedrägeri är nödvändig för god mental hälsa.

– Men vad händer när din doktor överskattar sin förmåga att genomföra en operation? Eller en pilot överskattar sin förmåga att landa ett plan med över fyrahundra passagerare? Plötsligt kan bristande rationalitet få långt mer otrevliga konsekvenser, säger Kristoffer Ahlström, som disputerar i teoretisk filosofi nu på lördag. I sin avhandling diskuterar han dessa och liknande exempel med syftet att visa hur våra psykologiska egenheter kan neutraliseras i situationer där priset för misstag helt enkelt är för högt.

– Filosofin har tänkt länge och väl på hur vi bör tänka och psykologin på hur vi faktiskt tänker. Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att filosofer och psykologer samarbetar, vilket har öppnat upp för väldigt spännande möjligheter att utarbeta strategier för hur man kan undvika att tänka fel, säger Kristoffer Ahlström.

I avhandlingen visar han hur ett sådant samarbete kan inarbetas i en filosofisk metod, så kallad konstruktiv analys, som inte bara lämnar rum för mer traditionellt filosofiska resonemang om abstrakta frågor, utan även för utarbetandet av praktiska råd för personer som kan tänkas ha ett intresse för att förbättra sina tankegångar, såsom läkare, domare och politiska beslutsfattare.

– Det är först under de senaste åren som de på allvar har börjat tänka på hur de egentligen tänker, dvs. på hur deras metod egentligen ser ut. Jag försöker visa att det finns en väldig potential just i gränslandet mellan psykologi och filosofi, som inte bara erbjuder filosofen att resa sig ur länsstolen, utan även gör det möjligt för oss att bistå och förbättra de delar av samhället som är ansvariga för att fatta viktiga beslut som rör oss alla, avslutar Kristoffer Ahlström.

Kontaktinformation
För ytterligare information kontakta: Kristoffer Ahlström tel. +1 (203) 814-8986,
kristoffer.ahlstrom@filosofi.gu.se

Kontaktperson: Barbro Ryder Liljegren
Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet
031-786 48 65, barbro.ryder@hum.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera