Artikel från Skogforsk

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 januari 2008

Info på vindrutan ger bättre arbetsmiljö i skogen

När information om avverkningen visas på skogsmaskinens vindruta förbättras skogsmaskinförarens arbetsmiljö. Samtidigt går arbetet fortare. Det visar nya resultat från Skogforsk, Skogsbrukets forskningsinstitut.

I studien fick 13 erfarna skördarförare först avverka träd i en skogsmaskinsimulator på vanligt sätt. Därefter fick de avverka samma träd en gång till, men med en simulerad head-up display. Tekniken innebär att avverkningsinformationen projiceras på vindrutan istället för att visas på en datorskärm framför förarstolen.

– Samtliga förare tyckte att arbetsbelastningen var mindre med head-up display. Dessutom ökade produktionen, eftersom det tog kortare tid att utföra arbetet, säger Björn Löfgren, Skogforsk.

Tekniken testades också av två förare i en verklig slutavverkning. För båda förarna gick det fortare att hantera stockarna när de använde head-up display. Arbetsbelastningen bedömdes vara lika hög som vid konventionell placering av skärmen.

– Belastningen borde ha ökat, eftersom det här är en helt ny teknik som förarna inte arbetat med tidigare. Resultaten är därför mycket uppmuntrande, säger Björn Löfgren.

Dessvärre kan inte den teknik som utvecklas för personbilar direkt överföras till skogsmaskiner, eftersom upplösningen och flexibiliteten är för dålig. Inte heller kan tekniken för militära flygplan användas, eftersom den är alldeles för dyr och komplicerad. En teknisk lösning däremellan behövs, men det är inte troligt att skogsbruket kan ta fram en sådan på egen hand.

– Totalmarknaden för nya skördare i Sverige är ungefär 500 maskiner per år, vilket är för lite för att bära utvecklingskostnaderna. Men intresset för head-up display ökar även i andra branscher och det kan ge driv i utvecklingen. Skogforsk följer de tekniska framstegen och kommer att ta initiativ för att engagera andra branscher och användare, säger Björn Löfgren.

Fakta head-up display
* I dagens skogsmaskiner presenteras skördardatorns information på en skärm inne i hytten, vilket gör att föraren hela tiden måste flytta blick och fokus mellan aggregat och datorskärm.
* Med head-up display projiceras informationen direkt på rutan. Föraren behöver alltså inte flytta blicken, utan kan hela tiden fokusera på skördaraggregatet.

Läs mer i Resultat nr. 16, 2007 som kan beställas via www.skogforsk.se.

Kontaktinformation
Kontakt
Björn Löfgren, Skogforsk. Tel: 018-18 85 81, 070-589 85 76
Anna Franck, pressansvarig. Tel: 018-18 85 88, 076-128 85 88

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera