Artikel från Polarforskningssekretariatet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 december 2007

Pristagare reser i polarforskares och Linnés fotspår

Tre gymnasieelever från Lidköping och Vara är vinnare i tävlingen Polarresan. Förstapristagarna får idag ta emot sina priser ur Kung Carl Gustafs hand under den avslutande högtidsfesten på Ice Arena i Jukkasjärvi. Tävlingen har arrangerats av Polarforskningssekretariatet, Linné2007 i samarbete med Kemilärarnas Resurscentrum.

Första pris är att få följa med ombord på isbrytaren Oden under en deletapp i Arktis under sommaren 2008. Vinnarna får på plats uppleva hur en polarforskningsexpedition förbereder sig och gör experiment och provtagningar under resan. Gymnasieelever har tävlat med sina idéer till projektarbeten, med inriktning mot miljökemi.

Första pris går till:

Julia Fränberg, klass NV3B De la Gardiegymnasiet, Lidköping för projektarbetet: Polerna gör skillnad.
Motivering: Projektarbetet har en bra problemformulering samt visar god kännedom om ämnet och en medvetenhet för klimatrelaterade atmosfärsproblem.

Helena Maltinger och Kate Nyman, klass NV3 Lagmansgymnasiet, Vara, för projektarbetet: Påverkas djuren av östrogenet i vattnet.
Motivering: Projektarbetet uppvisar ett naturvetenskapligt arbetssätt, medvetenhet om ett aktuellt problem och har ämnesövergripande inslag inom miljö- och avfallskemi, utvecklings-biologi och miljöaspekter.

Andra pris går till:

Biogasanläggning av Erika Porath och Emilia Sandberg, klass N3A Lillerudsgymnasiet, Vålberg och Global skog” av Anders Andersson, Perstorp gymnasium, Perstorp.

Andrapristagarna kommer på måndag den 17 december att träffa miljö- och polarforskare samt göra laborationer och experiment under ett besök vid Stockholms universitet och Polarforskningssekretariatet.

År 2007 är det 300 år sedan Sveriges främsta vetenskapsman, Carl von Linné föddes. Det är också året då polarområdena får extra uppmärksamhet genom Internationella polaråret (IPY). Både Linnéjubileet och IPY har bland sina främsta mål att öka ungdomars intresse för naturvetenskap.

Läs mer på:
www.polar.se
www.linne2007.se
www.krc.su.se

Kontaktinformation
Ytterligare information om Polarresan lämnas av: Eva Grönlund, informationssekreterare vid Polarforskningssekretariatet, tel 08-673 97 30, 070-344 92 51, e-post eva@polar.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera