Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 december 2007

Världsberömd dirigent erbjuder privat bibliotek till Göteborgs universitet

Göteborgs universitet har erbjudits en unik möjlighet att få tillgång till ett omfattande privat bibliotek. Den världsberömde dirigenten professor Herbert Blomstedt uppger sitt intresse av Göteborg som donationsort dels för kopplingen mellan universitet och musikhögskola och dels för stadens excellenta musikaliska infrastruktur.

Herbert Blomstedts samling omfattar ca 400 hyllmeter och innehåller noter, partitur med dirigentens egna anteckningar, inspelningar, handskrifter, unika konstböcker samt en stor mängd skön- och facklitteratur i förstautgåvor varav en stor del med författardedikationer.

– Samlingen utgör en sällsynt möjlighet för kommande forskning i såväl musik och uppförandepraxis, som forskning kring en av världens nu levande renommerade dirigenter, säger arbetsgruppen på Göteborgs universitet. Projektet med att föra samlingen till Göteborgs universitet leds av Ingemar Henningsson, tidigare högskolerektor för Musikhögskolan, Jan Ling, tidigare rektor vid Göteborgs universitet samt Agneta Olsson, överbibliotekarie vid Göteborgs universitetsbibliotek.

Sparbanksstiftelsen Första har beviljat ett bidrag till projektet att föra samlingen till Göteborg. Detta möjliggör det utredningsarbete som krävs för kartläggning, och besiktning av samlingen. I projektet planerar man också för en placering av samlingen på Göteborgs universitetsbiblioteks handskriftsavdelning.


KORT BIOGRAFI
Professor Herbert Blomstedt (f 1927) är en av världen ledande dirigenter. Han har bland annat varit ledare för Dresdner Staatskapelle, Oslo filharmoniska orkester, de svenska och danska radiosymfonikerna, San Fransiscos symfoniorkester och Gewandthausorkestern i Leipzig. Han har också spelat in ett mycket stort antal verk på prestigefyllda skivbolag som DECCA, RCA och Deutsche Grammophone.

Herbert Blomstedt är verksam som musikforskare och ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien. Han är hedersdirigent för ett antal orkestrar i världen och har mottagit flera hedersdoktorat. 1999 utnämndes Herbert Blomstedt till hedersdoktor vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet.

Kontaktinformation
Agneta Olsson, överbibliotekarie
Göteborgs universitetsbibliotek
Tel: 031-786 17 60
Agneta.Olsson@ub.gu.se

Ellen Åberg, informatör
Göteborgs universitetsbibliotek
Tel: 031-786 45 82
Ellen.Aberg@ub.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera