Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 december 2007

Storsatsning på forskning om havsenergi

Norska Statkraft och Uppsala universitet inleder ett samarbete om forskning kring havsenergi. Målet är att bygga Europas ledande kompetens- och utbildningscentrum inom området. Avtalet, som undertecknades på fredagen, innebär att Statkraft satsar över 90 miljoner kronor i projektet under perioden 2008 – 2011. De ingående universiteten förbinder sig att satsa lika mycket.

Forskningssamarbetet, där även tekniska universitet i Norge och Danmark ingår, omfattar havsbaserad vindkraft, vågkraft och tidvattenkraft. Förstudier visar att potentialen för havsbaserad energiomvandling är mycket stor. Samarbetet ska leda till lönsamma och miljömässigt intressanta tekniska lösningar inom havsenergi.

– Vi tror att havsenergi är en del av lösningen på dagens utmaningar när det gäller klimatet, säger Siri Hatlen, vice VD i Statkraft. Vi har en ambition att ta en ledande position på det här området. Tillsammans med universiteten kommer vi att bygga upp en helt ny kompetens för att tillvarata havsenergi.

Avtalet gör det möjligt att finansiera tio doktorandtjänster, tre forskartjänster och minst en professorstjänst inom området.

– Vi är mycket glada åt detta samarbete med ett av Europas ledande energibolag inom förnybar energi. Det är ytterligare ett bevis på att universitetets energiforskning är i världsklass säger Anders Hallberg, rektor vid Uppsala universitet.

I samarbetet ingår även Danmarks Tekniska Universitet och Norges teknisk- naturvetenskapliga universitet (NTNU). Det nybildade nätverket kommer också att bjuda in andra industriella aktörer till samarbetet.

Statkraftkoncernen är ledande i Europa inom förnybar energi. Koncernen producerar vattenkraft, vindkraft, fjärrvärme och gaskraft. Statkraft är också en betydande aktör på de europeiska energibörserna. I Sverige äger Statkraft 19 vattenkraftverk. Statkrafts redovisade 2006 ett resultat efter skatt på 6,3 miljarder NOK och har mer än 2 100 anställda i nio länder. Världen behöver ren energi. Statkraft arbetar för att leverera detta varje dag.

Kontaktinformation
För ytterligare information, kontakta:
Mats Leijon, Uppsala universitet, tel. +46 70 425 06 65
Torbjörn Steen, informationschef Statkraft, tel.: +47 911 66 888

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera