Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 november 2007

Bilen kan stå kvar när gatan städas

En tillsats på städbilar gör att parkerade bilar kan stå kvar när gatorna städas. En trappa omvandlas till barnvagnsramp när vagnen dras upp för den. Smarta idéer och lösningar frodas i projekten på KTHs utbildning Design och produktframtagning. 4-6 december visar studenterna upp sina idéer och innovationer.

Med en tillsats på städbilarna skulle parkerade bilar inte behöva flyttas när gatorna städas. Tillsatsen som KTH-studenterna har utvecklat rullar in under den parkerade bilen och blåser ut skräpet till städbilen genom ett antal ventiler. Roterande borstar tar skräpet närmast trottoarkanten och sensorer garanterar att bilarna inte skadas.

Eftersom en femtedel av p-platserna utmed Stockholms trottoarer försvinner vid varje städtillfälle skulle lösningen säkert uppskattas av många bilägare. Den extra tid städningen tar kompenseras av renare gator, fler p-platser och enklare vardag för bilägarna. 4-6 december visar studenterna upp sin idé och produkt på utställningen DopExpo07 på KTH. Där kan man också se trappan som omvandlas till ramp.

I dag används fasta skenor, ramper eller hissar för att få upp barnvagnar och pirror för trappor. Studenternas lösning omvandlar trappan till ramp genom att den yttre delen på varje trappsteg är löst och roterar runt ett gångjärn mitt på steget genom en enkel vevkonstruktion. De trekantiga klossar som yttre delen av varje steg då bildar lägger sig i utrymmet mellan trappstegen så att rampen bildas (bildlänkar nedan). Konstruktionen är avsedd för barnvagnar och pirror i offentliga miljöer och vid transporter i restauranger och varuintag.

Trappan som omvandlas till ramp och tillsatsen för städbilar är bara ett par av drygt hundra innovationer från produktutvecklingsprojekten på KTHs civilingenjörsprogram Design och Produktframtagning som visas upp. Ett annat exempel är en lösning för hur transporten av bagage från flygplan till bagagebanden i ankomsthallen kan ske snabbare och mer ergonomiskt.

– Den undervisningsmodell som vi använder inom programmet Design och Produktframtagning, där produktutvecklingsprojekten är en del, innebär att studenterna får testa sina kunskaper på verkliga problem under hela utbildningen. De lär sig att utveckla nya och attraktiva produkter eller hitta lösningar på besvärliga problem från människors vardag, säger Sören Andersson, programansvarig för utbildningen.

Tisdagen den 4 december kl 15.00 hålls en kort presentation i sal F2 på KTH, Lindstedtsvägen 26. Därefter invigs utställningen, som pågår t.o.m. 6 december. Utställningen är öppen för besök dagligen mellan kl. 10.00 och 16.00. Under invigningen kommer det även att finnas möjligheter att ställa frågor till utställarna.

Plats för utställningen: Lindstedtsvägen 30, KTH Campus Valhallavägen i Stockholm.

Bilder på trappan som omvandlas till ramp
http://www.kth.se/dokument/aktuellt/press/ramp1.jpg
http://www.kth.se/dokument/aktuellt/press/ramp2.jpg
http://www.kth.se/dokument/aktuellt/press/ramp3.jpg

Kontaktinformation
Mer information
Aref Abedi, pr-ansvarig DoPExpo, 0707-777 327, aref@designforeningen.se

Linda Olsson, pr-gruppen DoPExpo, 0706-679 312, linda@designforeningen.se

Claes Tisell, universitetslektor, 08-790 9048, ctisell@md.kth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera