Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 november 2007

Fukt i luften blir dricksvatten

Under läsåret 2007-2008 arbetar Luleå tekniska universitet med ett globalt projekt som ska utveckla en produkt för framställning av dricksvatten ur luftfuktighet. Projektet genomförs i samarbete med Stanford University i USA samt med Kungliga tekniska högskolan och Lunds tekniska högskola.Fyra av LTU:s studenter från utbildningarna i teknisk design samt Arena innovativ teknik och företagande, åkte i slutet av oktober över till Stanford i Kalifornien för att inleda sina examensarbeten.

Det amerikanska företaget Immerse Global (som är projektets huvudsponsor) vill utveckla en ny produkt som framställer dricksvatten ur luftfuktighet – detta som ett led i att lösa vattenkrisen i torra och förorenade områden. Därför anlitade man Stanford University som i sin tur kontaktade LTU, KTH och LTH. Det innebär att projektet utan överdrift kan kallas unikt – det utförs på fyra geografiskt skilda platser, något som blir en stor utmaning för studenterna.

– Projektet är också intressant ur ren forskningssynpunkt eftersom studentteamen upplever samma utmaningar som de globala industriföretagen när det gäller effektiv kunskapsdelning och distansöverbryggande kommunikation, säger Andreas Larsson, projektledare vid Avdelningen för funktionella produkter vid LTU.

– Det svenska teamets uppgift att lösa vattenförsörjningsproblemet är en intressant fråga som ligger rätt i tiden. Det visar på produktutveckling när den som bäst behövs, säger Stig Karlsson, utbildningsledare på LTU:s institution för arbetsvetenskap.

Företaget Immerse Global finansierar tillsammans med svenska PIEp hela projektet. PIEp står för Product innovation engineering program och är ett nationellt program som syftar till att stärka förmågan till innovativ produkt- och affärsutveckling.

Projektet kommer att avslutas i början av juni 2008.

Upplysningar: Projektledare Andreas Larsson, tel. 0920-49 18 74, 070-332 18 74, andreas.c.larsson@ltu.se, nodledare Tobias Larsson, tel. 0920-49 30 43, 070-511 94 16, tobias.c.larsson@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera