Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 november 2007

Datavetare räknar med upprepningar

Regelbundet upprepande rörelser finns t.ex. i helikopterns rotorblad och hos satelliter i omloppsbana runt jorden. Filosofie licentiat Robert Granat, Umeå universitet, har i sin avhandling bl a utvecklat nya metoder för att matematiskt kunna arbeta med den här typen av processer.

Genom att förklara regelbundet upprepande rörelser går det t.ex. att förutsäga processers långsiktiga beteende och lösa en hel del problem som relaterar till hur dessa periodiska processer ska styras mot ett önskat mål. Till verkliga fenomen med periodiskt beteende kan man räkna t.ex. flödet av kväve i citrusfruktträd under de olika årstiderna och ett styrsystem i en satellit i omloppsbana kring jorden.

Dessa processer kan ofta beskrivas matematiskt via periodiska egenvärdesproblem och metoderna och algoritmerna i avhandlingen är utvecklade för att lösa sådana periodiska egenvärdesproblem. Robert Granat har i sitt avhandlingsarbete även utvecklat algoritmer och programvara för att lösa liknande icke-periodiska problem parallellt på högeffektiva beräkningskluster med flera processorer.

Robert Granat är född i Nyköping och har bott bland annat i Alingsås och utanför Tierp.

Fredagen den 23 november 2007 försvarar Robert Granat, institutionen för datavetenskap, Umeå universitet, sin avhandling med titeln Algorithms and Library Software for Periodic and Parallel Eigenvalue Reordering and Sylvester-Type Matrix Equations with Condition Estimation.
Disputationen äger rum klockan 10.00, i MA121, MIT-huset. Avhandlingen kommer att försvaras på engelska och fakultetsopponent är Prof. Dr. Volker Mehrmann, Institut für Mathematik, Technische Universität, Berlin.

Kontaktinformation
För ytterligare information, kontakta:
Robert Granat
Telefon: 090-7866129
E-post: granat@cs.umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera