Artikel från Högskolan Kristianstad

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 november 2007

Från glasögon till CD-skivor – ny bok tar upp optikens betydelse

Hur uppstår hägringar och hur bildas regnbågar? I en nyutkommen lärobok ger Jonas Persson, lektor i fysik vid Högskolan Kristianstad, svar på hur olika optiska fenomen i vår omgivning fungerar.

Vågrörelselära, akustik och optik är titeln på Jonas Perssons bok som nyligen kommit ut på förlaget Studentlitteratur.

Det är en lärobok för allmän grundläggande högskoleutbildning där författaren vänder sig till studenter på ingenjörs- och lärarutbildningar.

– Boken täcker in den fundamentala biten på ett illustrativt sätt, med exempel från vardagslivet, utan att göra avkall på den matematiska formalismen. Jag har försökt att hålla mig på en vardagsnära nivå och samtidigt ge en god teoretisk grund som man kan bygga vidare på, säger Jonas Persson.

Han tror att det finns ett behov av just en sådan bok inom akustik- och optik eftersom läroböcker inom detta område ofta hamnar på en mycket avancerad nivå. Många gånger väljer högskolor och universitet gärna en heltäckande fysikbok, som då kan användas i flera kurser, med följden att studenterna inte får tillräckligt djupa kunskaper, menar Jonas.

Ett problem som uppmärksammats är även att det inte finns fysikböcker på svenska för studier på universitets- och högskolenivå. Detta är, enligt Jonas, ytterligare ett skäl att ha en svensk lärobok så att man slipper lägga ner tid på att förstå engelska facktermer och kan koncentrera sig på fysiken.

Varför ska man läsa om vågrörelselära, akustik och optik?

– För då får man reda på hur saker och ting i ens omgivning fungerar! Dessutom har optik och akustik stor betydelse idag, såväl ekonomiskt som för livskvalitet, till exempel genom glasögon och hörapparater. Det pågår en mycket snabb utveckling av olika optiskt baserade mätmetoder inom exempelvis medicinen, metoder som kanske kan ersätta röntgen.

– En annan snabb utveckling sker inom det som kallas optronik, liknande elektronik, men med ljus istället för ström. Här är optiska fibrer för dataöverföring det mest kända exemplet. Man kanske inte tänker på det, men CD- och DVD-skivor läses av genom ett ganska avancerat optiskt system. För att förstå hur det går till behöver man kunskaper i optik.

Var kommer vågrörelselära in i bilden?

– Den ger grunden till hur vågor beter sig. Här tar jag upp till exempel vattenvågor, som vid tsunamis, och de seismiska vågor som uppstår vid jordbävningar.

– Och två områden inom vågrörelseläran som jag går närmare in på är just akustik och optik där akustik handlar om hur ljud beter sig, och optik om hur elektromagnetiska vågor, som till exempel synligt ljus, uppstår och vilka egenskaper de har, förklarar Jonas.

I sin nya bok har han varit särskilt mån om att läsarna ska kunna testa olika teorier själva. Av den anledningen finns, förutom räkneuppgifter och diskussionsfrågor, många laborativa uppgifter man kan göra med hjälp av vardagliga saker såsom speglar, skedar och annat man har hemma.

– Den som vill kan även göra en interaktiv optiklaboration på bokens webbplats där man själv får prova olika linser och se hur man kan åstadkomma bilder, tillägger Jonas.

Kontaktinformation
Jonas Persson, tfn: 044-203450, e-post: jonas.persson@hkr.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera