Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 november 2007

Sesamfrön förbättrar odlad fisk

Fiskodling står för den största ökningen av animalieproduktionen globalt sett.

Fodret till odling av kallvattensarter som lax och regnbåge baseras på marina råvaror, bland annat sill, skarpsill och lodda. Redan nu är produktionen så hög att man delvis använder växtoljor i fiskfoder, något som sannolikt kommer att ske i ännu större utsträckning i takt med att produktionen av odlad fisk ökar.

Forskare vid SLU i Uppsala och Umeå har tidigare konstaterat att regnbåge och lax växer lika bra med ett foder, vars fettinnehåll består av 75 procent rapsolja och resten fiskolja. De nyttiga marina omega 3-fettsyrorna DHA och EPA visade sig dock minska i denna fisk.

Nu har forskarna testat olika bioaktiva ämnen från växtriket och deras förmåga att påverka fiskens fettprofil så att mängden av de längsta, mest fleromättade fettsyrorna ökar.

I ett försök har tillskott av alfa-liponsyra medfört att EPA ökade i fiskmuskeln och i ett annat har tillskott av sesamin resulterat i en ökning av DHA. Den senare effekten var så stor att man skrivit en patentansökan om sesamfrö i fodret för att förbättra den eftersträvade fettsyrasammansättningen i odlade rovfiskar.

BILD: Bioaktiva ämnen från sesamfrön har visat sig hjälpa odlad laxfisk att omvandla vegetabiliska fettsyror från rapsoljan i fodret till mer fleromättade fettsyror. På bilden en röding. Foto: Institutionen för livsmedelsvetenskap, SLU http://www2.slu.se/aktuellt/2007/pressbilder/notiser/roding.jpg

Kontaktinformation
Jana.Pickova@lmv.slu.se, 018-67 20 11
Afaf.Kamal-Eldin@lmv.slu.se, 018-67 20 36
Sofia.Trattner@lmv.slu.se, 018-67 20 05
Eva.Brannas@vfm.slu.se, 090-786 82 95
http://www.lmv.slu.se
http://www.vfm.slu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera