Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

31 oktober 2007

Mikrovågor – effektiv metod att torka trä

Mikrovågsteknik är en effektiv metod för att på kort tid värma och torka trä. För att kunna kontrollera, förstå och utveckla denna behandlingsprocess behövs dock mer forskning. I en ny doktorsavhandling från Luleå tekniska universitet har Lars Hansson dels undersökt om och hur trä påverkas när det behandlas av mikrovågor, dels träets och mikrovågornas växelverkan.

Lars Hansson har i sina forskningsförsök jämfört varmlufts- och mikrovågstorkat trä som har torkats vid samma temperatur och under kontrollerade former. Resultatet visar att det inte finns något som tyder på att mikrovågsbehandlat trä skulle få sämre egenskaper när det gäller hållfasthet och hårdhet.

– När man varmluftstorkar trä förändras färgen – det “gulnar” jämfört med hur det ser ut när det är nysågat. Mitt forskningsarbete visar att med mikrovågsbehandling förändras träets färg mindre, vilket innebär att du får en ljusare produkt, säger Lars Hansson.

I sitt forskningsarbete har Lars Hansson också tagit fram fysikaliska modeller som beskriver värmnings- och torkningsprocessen. De ger en ökad förståelse om hur mikrovågor och trä växelverkar.

Lars Hansson är född och uppvuxen i Vännäs. Efter avslutad verkstadsmekanisk gymnasieutbildning började han 1984 sin yrkesbana som vagnsreparatör vid SJ i Vännäs. Fem år senare fick tågvagnarna ge vika för Lars Hanssons skidintresse, under två säsonger arbetade han på Björklidens fjällanläggningar. Via studier på Komvux tog Lars Hansson en maskiningenjörsexamen 1994 och därefter en civilingenjörsexamen i teknisk fysik vid Umeå universitet (1999). År 2000 påbörjade Lars Hansson sin forskarutbildning vid Luleå tekniska universitets institution i Skellefteå.

Lars Hansson disputerade den 31 oktober med avhandlingen Microwave treatment of wood.

Upplysningar: Lars Hansson, tel. 0910-58 53 96,0730-57 62 54, lars.hansson@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera