Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 oktober 2007

Den globala energifrågan – den viktigaste nyckeln till klimatproblemen Formas inbjuder till seminarium

Stor uppmärksamhet riktas på klimatet sedan en tid tillbaka men klimatet är avhängigt av vilka energisystem som används i världen. Hur mycket billigare måste sol- och vindkraft bli för att vara konkurrenskraftiga i jämförelse med fossila bränslen? När blir de det? Ska vi använda marken till energi eller mat? Alla dessa frågor har stor och omedelbar relevans för klimatet och diskuteras på dagens seminarium som anordnas av IIASA, The International Institute for Applied Systems Analysis via Forskningsrådet Formas.

– För att kunna lösa globala klimatförändringar behövs globala lösningar på energifrågan. Och det brådskar. Därför har IIASA initierat studier kring det framtida energisystemet och nu även tagit initiativ till en “Global Energy Assessement”. Sverige har varit pådrivande i detta arbete, säger Rolf Annerberg, Formas generaldirektör.

Dagens energisystem utgörs av ett komplicerat nätverk av starka aktörer jorden runt, med allt ifrån oljestater till stora oljebolag. Vissa länder har mer kärnkraft medan andra är mer beroende av olja eller andra energikällor. Teknik och ekonomi är avgörande i valet av energikälla.

På seminariet samlas ledande personer för att presentera och diskutera sin syn på dessa frågor.
Presentationer görs bland annat av professorerna Nebojsa Nakicenovic (IIASA) och Thomas B. Johansson,
Lunds Universitet. Medverkande är Formas generaldirektör Rolf Annerberg.

Kontaktinformation
Seminariet äger rum fredagen den 19 oktober kl 13.30-15 på World Trade Center, Lokal Manhattan, (ingång från Kungsbron nära Oscarsteaterns ingång. Lokalen är hörnlokalen i bottenplanet vid det lilla busstorget där Arlanda bussarna kör in.)

För mer information:
Emilie von Essen, 0733 50 31 61, eve@formas.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera