Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 oktober 2007

Vetenskaplig konferens om solens effekter på hälsan

Karolinska Institutet bjuder in journalister till en presskonferens med anledning av symposiet “UV-radiation induced disease – roles of UVA and UVB” som äger rum den 18-20 oktober.

Tid: 18 oktober kl. 10.15-10.45
Plats: Nobel Forum, Nobels väg 1, Karolinska Institutet campus Solna.

Symposiet samlar ett tjugotal internationellt erkända forskare som kommer att diskutera biologiska effekter av ultraviolett strålning (UV) och i synnerhet vilken betydelse långvågig UV-strålning (UVA) respektive kortvågig UV-strålning (UVB) har för olika sjukdomar.

Det råder en stor osäkerhet om de olika våglängdernas betydelse för risken att få cancer men även för andra sjukdomar som till exempel grå starr. Nu behövs säkrare kunskap för myndigheters rekommendationer om sol och solarier.

Symposiet sponsras av Statens strålskyddsinstitut (SSI) och är ett led i SSI:s arbete att – inom ramen för miljömålet “Säker strålmiljö” – försöka bryta trenden med ökande hudcancer orsakad av sol och solarier. Cirka 40 000 människor drabbas av hudcancer varje år och 450 avlider. Väl underbyggda rekommendationer är därför av största vikt.

Mer information finns på: http://www.bionut.ki.se/conference/uv/

För frågor, kontakta:

Professor Rune Toftgård
Institutionen för biovetenskaper och näringslära
Tel: 08-608 91 52
Mobil: 0708-720533
E-post: Rune.Toftgard@ki.se

Pressekreterare Sabina Bossi
Tel: 08-524 860 66
Mobil: 070-614 60 66
E-post: sabina.bossi@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera