Tema

Peter McNeil utsedd till Sveriges förste professor i modevetenskap

Stockholms universitet kan nu offentliggöra rektor Kåre Bremers beslut om att anställa Peter McNeil, professor i designhistoria vid University of Technology, Australien, som professor i modevetenskap, med tillträde den första januari 2008.

Efter en ettårig sökandeprocess har nu beslut fattats om Stockholms universitets – och Sveriges – förste professor i modevetenskap. Av de sju sökande föll beslutet på 41-årige Peter McNeil, som idag är professor i designhistoria – och även är specialiserad inom konsthistoria – vid University of Technology i Sydney.

I sitt slutgiltiga gemensamma utlåtande bedömde de sakkunniga McNeil som ”en idealisk professor för modestudenterna vid Stockholms universitet”. Mode har gått som en röd tråd i McNeils akademiska karriär och hans verk om skor, ”Shoes: A History from Sandals to Sneakers” (2007), har fått mycket uppmärksamhet.

– Tillsättandet av McNeil är högst efterlängtat – och behövligt. Centrum för modevetenskap vid Stockholms universitet är en pionjärverksamhet och intresset för centrumet har varit väldigt stort, såväl på nationell som på internationell nivå, säger Louise Wallenberg, tf föreståndare för Centrum för modevetenskap.

Fakta om modevetenskap:
Modevetenskap är en tvärvetenskaplig akademisk disciplin under uppbyggnad. Den studerar mode som fenomen, såväl ur historiskt som ur samtida perspektiv, med utgångspunkt exempelvis i estetiska vetenskaper, etnologi, företagsekonomi, genusvetenskap, historia, kulturvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap, socialantropologi och sociologi.

Kontaktinformation
För ytterligare information:
Erik Augustin Palm, Centre for Fashion Studies, tfn 08-16 17 77
Peter McNeil, e-post Peter.McNeil@uts.edu.au

För bild på Peter McNeil, kontakta Stockholms universitets presstjänst, tfn 08-16 40 90 eller e-post press@su.se

Peter McNeil utsedd till Sveriges förste professor i modevetenskap

 lästid ~ 1 min