Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 oktober 2007

Maria får tre års forskning betal

En av de nio kvinnor som får chansen från Vinnova att under tre år meritera sig med betald avancerad forskning är docent Maria Kihl från LTH.

De nio första kvinnorna i Vinnovas nya program VINNMER utsågs i veckan. De får halva lönen betald för att arbeta i en ledande forskningsmiljö – i Sverige eller utomlands.
Maria Kihl är den enda från Lunds universitet som fått chansen men hon uppmanar fler att söka. Programmet har hela 500 miljoner att röra sig med, 300 från Vinnova, det bör räcka åt över 100 kvinnliga forskare. 40 nya anslag ska beviljas senare i år eller nästa år.
– För min del handlar det om att arbeta på forskningsinstitutet Acreo AB i Kista. Projektet handlar om hur man ska bygga accessnät för nya multimediatjänster över bredbandet och stöds redan tidigare av bl a Vinnova. Det har stor relevans för industrin, vilket är ett av kraven för det här stödet. I projektet ingår även Ericsson AB i Kista. Det är också kopplat till ett europeiskt Celtic-projekt, säger Maria Kihl.
Forskargruppen hon ska arbeta närmast leds av professor Per Ödling vid nya institutionen Elektro- och informationsteknik, EIT.
– För mig ger det här stor frihet och tid att forska. Som kvinna i den mansdominerade datakommunikationsbranschen blir man annars lätt överbokad av uppdrag, konstaterar Maria.
Arrangemanget kräver också stöd från institutionen, EIT, och från LTH:s ledning, vilket Maria har fått. I praktiken ska hon pendla till Stockholm under två år medan det tredje året kan skötas från Lund. Det viktiga för Vinnova är inte att hon finns i Stockholm varje arbetsdag, vilket kan vara svårt för en småbarnsförälder, men att hon frigörs från undervisning och andra åtaganden och verkligen hinner forska. Resor och extralägenhet i Stockholm ingår i betalda merkostnader.

Ett digitalt foto på Maria Kihl kan beställas via Mats.Nygren@kansli.lth.se

För frågor om VINNMER: Erik Litborn, tel: 08-473 31 98 eller Thomas Torounidis 08-473 32 13.

http://www.celtic-initiative.org/

Kontaktinformation
För kontakt med Maria Kihl: Tel: 046-222 90 10, Maria.Kihl@eit.lth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera