Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 oktober 2007

Lingolympiaden 2007 – en tävling i språk och logik

Efter förra årets succé går språktävlingen Lingolympiaden 2007 åter av stapeln. Evenemanget riktar sig till gymnasiestudenter och är ett samarbete mellan ungdomsorganisationen Unga Forskare och institutionerna för lingvistik vid Stockholms, Lunds och Göteborgs universitet.

Under tävlingen ska deltagarna klura ut översättningar från språk de aldrig har hört talas om förut – de kan ombedjas att tyda gamla skrivtecken, lista ut grammatiken i döda indianspråk och designa kodsystem. Ingen speciell språkkunskap förutom en god känsla för logik och samband behövs för att lösa problemen.

Liksom förra året kommer vinnarna, förutom bokpriser, få ett resestipendium till den internationella tävlingen. Förra årets vinnare har deltagit i den internationella olympiaden i St. Petersburg. År 2008 kommer Olympiaden att anordnas i Bulgarien. Tanken bakom LingOlympiaden är att locka fram och stimulera intresset för språk bland dagens ungdomar – oumbärlig kunskap som behövs i dagens internationella samhälle.

Evenemanget går av stapeln den 9:e Oktober, i Göteborg hålls tävlingarna på Humanisten vid Göteborgs universitet. Totalt kommer evenemanget att engagera cirka 100 deltagare i Göteborg, Lund och Stockholm.

Mer information om Lingolympiaden:
Förbundet Unga Forskare är ett nationellt ungdomsförbund som arbetar för att stimulera och stödja intresset för forskning hos ungdomar. Lingvistik kallas med ett annat namn för språkvetenskap – läran om hur och varför mänskliga språk fungerar.

Kontaktinformation
För mer information om Lingolympiaden i Göteborg kontakta:
Kenneth Wilhelmsson: 0768-810832
kennethwilhelmsson2005@hotmail.com

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera