Artikel från Karolinska Institutet
11 september 2007

P-piller kan bidra till samlagssmärta

Samlagssmärta är en allt vanligare orsak till att unga kvinnor besöker gynekologen. En ny avhandling från Karolinska Institutet visar att p-piller kan vara en bidragande orsak till besvären.

Ungefär 13 procent av svenska kvinnor i åldern 20-29 år uppger att de har haft en längre period av samlagssmärta – något som omöjliggör ett normalt sexliv och ofta påverkar hela parrelationen. Majoriteten led av vulvavestibulit vilket kännetecknas av långvarig penetrationsmärta samt tryckömhet i området kring slidöppningen (vestibulum). Forskarna tror att smärttillståndet beror på kombinationen av en rad olika faktorer, både kroppsliga och psykiska, men kunskapen är bristfällig och ingen enkel effektiv behandling finns.

Gynekologen Ulrika Johannesson visar nu i sin doktorsavhandling att p-piller påverkar kroppen på flera sätt som kan öka risken för samlagssmärta. Friska kvinnor som äter p-piller har sänkta smärttrösklar i området kring slidöppningen, ökat antal ytliga blodkärl samt förändrad slemhinneprofil jämfört med friska kvinnor utan p-piller.

– De här kvinnorna är friska och har inga problem med smärta. Men förändringarna i slemhinnan gör möjligen att slemhinnan blir mindre motståndskraftig mot mekanisk stress och att eventuellt mikrosprickor kan uppstå. Detta tror vi, i kombination med den sänkta smärttröskeln, kan bidra till uppkomsten av vestibulit, säger Ulrika Johannesson.

Avhandlingen bekräftar tidigare forskning som har visat att långvarig användning av p-piller kan öka risken för vestibulit. Men Ulrika Johannesson betonar att det inte finns någon anledning att sluta med p-piller om man inte lider av samlagssmärta.

– P-piller är ett mycket bra preventivmedel, men om man äter p-piller och om det uppstår problem med sprickbildningar och smärta bör man kontakta sin läkare eller ungdomsmottagning. Då kan det vara idé att göra ett uppehåll och se om besvären går över, säger hon.


Avhandling: “Combined oral contraceptives- impact on the vulvar vestibular mucosa and pain mechanisms” (Svensk titel: “P-pillers effekt på slemhinnan kring slidöppningen samt smärtmekanismer hos friska kvinnor och hos kvinnor med vestibulit”). Avhandlingen läggs fram vid Karolinska Institutets institution på Danderyds sjukhus, Institutionen för kliniska vetenskaper, KI DS. Disputation sker fredag den 14 september 2007, klockan 09.00, Aulan Danderyds sjukhus.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:

Specialistläkare Ulrika Johannesson
Tel: 08-655 50 00
Mobil: 0733-603406
E-post: ulrika.johannesson@ds.se

Pressekreterare Katarina Sternudd
Tel: 08-524 838 95
Mobil: 070-224 38 95
E-post: katarina.sternudd@ki.se

Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom forskning, utbildning och information medverkar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet utser varje år pristagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera