Tema

EU har ändrat villkoren för svenskt beslutsfattande

Den 13 november 1994 sade 52,3 procent av de svenskar som deltog i folkomröstningen ”Ja” till att Sverige skulle gå med i den Europeiska unionen, EU. Bengt Jacobsson och hans forskargrupp har kartlagt effekterna av EU-medlemskapet på svensk politik och förvaltning.- Sedan EU bildades har förutsättningarna för landets styrning förändrats – inte bara i Sverige utan i alla länder som på något sätt berörts av unionen, säger Bengt Jacobsson, organisationsforskare och professor i företagsekonomi. Bengt Jacobsson har tillsammans med kollegor i Sverige och Norden under flera år jobbat med att kartlägga hur villkoren för beslutsfattande har förändrats sedan inträdet i EU, inte bara för Sverige utan för alla de nordiska länderna.

EU har ändrat villkoren för svenskt beslutsfattande

 lästid ~ <1 min