Artikel från Vetenskapsrådet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 augusti 2007

EU har ändrat villkoren för svenskt beslutsfattande

Den 13 november 1994 sade 52,3 procent av de svenskar som deltog i folkomröstningen “Ja” till att Sverige skulle gå med i den Europeiska unionen, EU. Bengt Jacobsson och hans forskargrupp har kartlagt effekterna av EU-medlemskapet på svensk politik och förvaltning.- Sedan EU bildades har förutsättningarna för landets styrning förändrats – inte bara i Sverige utan i alla länder som på något sätt berörts av unionen, säger Bengt Jacobsson, organisationsforskare och professor i företagsekonomi. Bengt Jacobsson har tillsammans med kollegor i Sverige och Norden under flera år jobbat med att kartlägga hur villkoren för beslutsfattande har förändrats sedan inträdet i EU, inte bara för Sverige utan för alla de nordiska länderna.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera