Artikel från Karolinska Institutet
24 augusti 2007

Karolinska Institutets psykologprogram populärast

Karolinska Institutets nya psykologprogram har blivit en framgång redan innan den dragit igång. På varje utbildningsplats går drygt femton förstahandssökande, vilket gör utbildningen till Sveriges populäraste psykologutbildning. Den tydliga inriktningen mot medicin och biologi är det som lockat studenterna, tror de ansvariga.

På måndag börjar terminen för de 40 studenterna på Karolinska Institutets nya psykologprogram. Utmärkande för den nya psykologutbildningen, jämfört med andra svenska psykologutbildningar, är att studieplanen för samman ny psykologisk forskning med näraliggande områden som neurovetenskap, biologi och genetik. Utbildningen har också en tydlig hälsoprofil som ska ge extra kompetens inför arbete inom hälso- och sjukvården.

– Det här är första gången som det går att utbilda sig till psykolog vid en medicinsk fakultet i vårt land. Vi såg att här fanns det en lucka i utbudet av utbildningar inom området, men det här enorma intresset hos de blivande studenterna blev en glad överraskning, säger Karolinska Institutets rektor, Harriet Wallberg-Henriksson.

Jenny Wikström, programdirektor för psykologprogrammet, tror och hoppas att orsaken till det stora söktrycket är att studenterna lockas av den speciella profilen.

– Tack vare framstegen inom bland annat hjärnforskningen finns det numera goda möjligheter att studera den biologiska basen för känslor, tankar och beteenden. Det har länge funnits en efterfrågan hos psykologer och psykologstudenter att få ta del av den kunskapen, säger hon.

Jenny Wikström påpekar att det inte rör sig om en specialistutbildning. Utbildningen ger en bred kompetens som kan användas inom många sammanhang i arbetslivet, men fokus ligger på hälsoproblem som behandlas inom psykiatrin och sjukvården.


PRESSINBJUDAN
Journlister är välkomna att delta i inledningen av den kombinerade invigningsceremonin och uppropet.
Tid: 27 augusti klockan 9-10
Plats: Föreläsningssal Strix, von Eulers väg 4b, Campus Solna, Karolinska Institutet
Anmälan: pressinfo@ki.se

Kontaktinformation
För frågor, kontakta:
Programdirektor Jenny Wikström
Tel: 08-524 824 50
E-post: jenny.wikstrom@ki.se

Pressekreterare Katarina Sternudd
Tel: 08-524 838 94
Mobil: 070-224 38 95
E-post: katarina.sternudd@ki.se

Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom forskning, utbildning och information medverkar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet utser varje år pristagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera