Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 juni 2007

Ursprunglig föda bra för diabetiker

Människans ursprungliga föda, ibland kallad “stenåldersmat” eller paleolitisk kost, kan vara den allra nyttigaste vid typ 2-diabetes. En studie från Lunds universitet, som jämfört denna kost med den “medelhavsaktiga” kost som brukar rekommenderas, tyder på detta.

Staffan Lindeberg, allmänläkare och docent vid Lunds universitet, har tidigare studerat öborna på Kitava utanför Nya Guinea. Så länge dessa höll sig till sin traditionella kost utan spannmål, mejeriprodukter eller raffinerat matfett och socker klarade de sig undan både hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer.

Kitava-bornas traditionella mat var frukt, rotfrukter, grönsaker, kött, fisk och nötter, dvs. det som den mänskliga kroppen anses ha anpassats till under två miljoner år som jägare och samlare. Mjöl- och mjölkprodukter och socker däremot har kommit in på människans meny så sent att ämnesomsättningen inte hunnit anpassa sig till dessa livsmedel, menar förespråkarna för den paleolitiska kosten.

I en studie publicerad i Diabetologia har Staffan Lindeberg och hans medarbetare nu jämfört 14 patienter som åt paleolitisk kost i tre månader med 15 patienter som under lika lång tid åt den medelhavsinriktade kost som många dietister rekommenderar -mycket fullkorn, fisk, grönsaker, frukt, mejeriprodukter med låga fetthalter och fetter med bra sammansättning. Patienterna hade alla vårdats för kransskärlssjukdom på Universitetssjukhuset i Lund, och hade också alla antingen diabetes eller höga blodsockerhalter (ett vanligt förstadium till diabetes).

Resultatet visade att blodsockerstegringen vid intag av sockerlösning (glukosbelastning) minskade med hela 26 procent hos de patienter som åt paleolitisk kost. Hos patienterna med medelhavskost minskade den med bara 7 procent. Alla i paleolitiska gruppen fick normala blodsockervärden.

Den ökade förmågan att ta hand om kolhydrater hos den paleolitiska gruppen hängde inte statistiskt samman med minskad vikt och minskat midjeomfång (även om midjeomfånget i genomsnitt minskade mer än hos medelhavsgruppen). Forskargruppen tror därför att det är något mer än energiintaget som påverkat den paleolitiska gruppens blodsockerhalter, kanske dess höga intag av frukt och mycket låga intag av spannmål och mejeriprodukter. De två senare livsmedelsgrupperna innehåller faktorer som i olika studier visat sig inverka på omsättningen av socker och fett i kroppen.

– Om man vill förebygga eller påverka typ-2-diabetes, så verkar det vara effektivare att undvika vissa av dagens livsmedel än att räkna kalorier eller undvika kolhydrater, säger Staffan Lindeberg.
Lundastudien är världens första randomiserade och kontrollerade studie på detta område, dvs en studie där patienter slumpats till en experimentgrupp resp. en kontrollgrupp.

Kontaktinformation
Staffan Lindeberg nås på tel 046-132710 eller 0733-221084, e-adress Staffan.Lindeberg@med.lu.se. Forskningsartikeln är publicerad på www.diabetologia-journal.org.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera