Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 juni 2007

Skador i bröstkorgen orsakas sällan av avsiktligt våld

Många patienter som kommer in akut med skador på bröstkorgen har varit med om trafikolyckor eller fallolyckor. Knivstick och andra penetrerande skador är ovanliga. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

I studien ingår 477 patienter som vårdats för allvarliga skador på bröstkorgen och dess organ vid Östra sjukhuset i Göteborg mellan åren 1988 och 1997. Kartläggningen visar att skadorna oftast uppstått i samband med olyckor. Patienterna har ofta skador på flera organ samtidigt och kräver behandling av en kirurg som är specialiserad på trauma.
– Vi måste vara oerhört aggressiva och inte konservativa när vi tar hand om dessa patienter. Ibland måste vi öppna bröstkorgen redan på akutintaget för att klämma stora pulsådern så att blodet går till hjärta och hjärna och patienten kan överleva, säger kirurgen Moheb Rashid.

81 av de 477 patienterna hade skador på lungorna. Avhandlingen visar också att 34 av patienterna hade en blödning utanför lungsäcken i bröstet. Nästan alla av dessa patienter hade brutna revben.
– Det är viktigt att vi snabbt kan se att blödningen ligger utanför lungsäcken och inte inuti eftersom dessa blödningar kräver olika behandling. På röntgen kan det se ut som att blödningen är i lungsäcken, men om vi försöker dränera blod i lungsäcken kan vi göra skadan värre, säger Moheb Rashid.

Skador på hjärtat var ovanligt. I studien ingick även patienter vid Rigshospitalet från perioden 1995 till 2000.
– Totalt fann jag bara 22 fall av skador på hjärtat i både det svenska och det danska materialet. Den vanligaste orsaken var knivstick, ofta i samband med alkohol eller droger, säger Moheb Rashid.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för kirurgi
Avhandlingens titel: Cardiothoracic Trauma: A Scandinavian Perspective

Avhandlingen försvaras fredagen den 8 juni, klockan 13.00, aulan, Sahlgrenska/SU, Göteborg.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Moheb Rashid, leg. läkare, telefon: 070-835 06 80, e-post: mohebrashid@yahoo.se

Handledare:
Docent Per Örtenwall, telefon: 070-589 54 23, e-post: per.ortenwall@vgregion.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera