Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 juni 2007

Pressinbjudan – Internationell konferens om malaria

Malaria drabbar uppemot 500 miljoner människor varje år. Två miljoner dör till följd av sjukdomen. Runt om i världen pågår idag forskning för att ta fram ett vaccin. Den 14 och 15 juni kommer världsledande experter till Karolinska Institutet för att diskutera olika aspekter av svår malaria – ett område där behovet av nya och effektivare läkemedel är enormt.

– Det saknas idag ofta behandling som kan rädda den svårt malariasjuke. Vi har nyligen utvecklat en substans som kan komma att hjälpa dessa patienter, säger Mats Wahlgren, professor vid Karolinska Institutet.

PRESSTRÄFF: Möt malariaforskarna Richard Idro från Kenya, Artur Scherf från Paris, Terrie Taylor från USA, Mats Wahlgren från Karolinska Institutet med flera fredagen den 15 juni klockan 13. Konferensen äger rum i Nobel Forum, Nobels väg 1, Karolinska Institutet, Campus Solna. Anmälan till pressekreterare Sabina Bossi.

Malaria slår extra hårt mot gravida kvinnor och barn under fem år. Varje minut dör två barn i världen av malaria. De områden som drabbas är ofta redan hårt utsatta områden i Afrika, Asien och Latinamerika. Ett vaccin skulle utgöra en av de bästa långsiktiga lösningarna i kampen mot sjukdomen.

I januari i år publicerades en studie av forskare vid Karolinska Institutet som ger hopp om ett vaccin mot en svår form av malaria. Forskarna har i djurförsök med råttor och apor visat att en del av ett protein som finns i malariaparasitens röda blodkroppar kan användas för att utveckla ett vaccin. Genom att vaccinera mot just den delen av proteinet kan kroppen utveckla försvar mot sjukdomen. Forskarna håller just nu på att förfina vaccinet för att kunna utföra ytterligare tester.

Konferensen är ett samarbete mellan Karolinska Institutet, New York Academy of Science och The Earth Institute vid Columbia University. För att läsa hela programmet, se hemsidan:
http://www.nyas.org/events/eventDetail.asp?eventID=8805&date=6/14/2007%208:30:00%20AM


För mer information, kontakta:

Professor i parasitologi, Karolinska Institutet
Mats Wahlgren
Tel: 08-524 872 77
Mobil: 070-556 12 46
E-post: mats.wahlgren@ki.se

President of New York Academy of Sciences
Ellis Rubinstein,
Tel: +12122988686
web: http://www.nyas.org/

Director of Global Health Initiative, The Earth Institute at Columbia University
Joanna E. Rubinstein,
Tel: +1212 854 2583
E-post: jr2073@columbia.edu
Web: http://www.earthinstitute.columbia.edu
http://www.earth.columbia.edu/press/

Pressekreterare
Sabina Bossi
Tel: 08-524 860 66
Mobil: 070-614 60 66
E-post: sabina.bossi@ki.se

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom forskning, utbildning och information medverkar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet utser varje år pristagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera