Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 juni 2007

Christer Fuglesang får KTHs Stora pris

Christer Fuglesang, Sveriges förste man i rymden, får KTHs Stora pris 2007. Genom sin rymdresa och rymdpromenad har han skrivit in sig och Sverige i rymdhistorien för alltid, skriver KTH i sin motivering.

Christer Fuglesang blev i och med sin rymdresa med rymdfärjan Discovery i december 2006 förste svensk i rymden. Med sina tre rymdpromenader utanför den internationella rymdstationen ISS blev han en rikskändis på allvar i Sverige. Nu får han KTHs Stora pris.

– Jättekul, var första tanken när Anders Flodström ringde och berättade att jag fått priset. Det var ju passande att jag fick beskedet just nu när jag är här på KTH några dagar, säger Christer Fuglesang,

Hans prestation har inneburit ett uppsving för intresset för teknik och vetenskap, något som KTH betonar i sin motivering till priset:

“Christer Fuglesang får priset för att han, som Sveriges förste astronaut och kosmonaut, genom sin rymdresa och rymdpromenad skrivit in sig och Sverige i rymdhistorien för alltid och för att han bidragit till ett ökat intresse för naturvetenskapens och teknikens mångskiftande uttryck. Christer Fuglesang personifierar, genom sin ödmjukhet, sitt personliga engagemang och sin tekniska skicklighet bilden av en sann ingenjör i mänsklighetens tjänst.”

Christer Fuglesang, som fått all uppmärksamhet som tänkas kan senaste halvåret, betonar att den här utmärkelsen är något speciellt.

– Det här är en av de allra största och roligaste sakerna. Mitt hjärta tillhör ju Teknis så det känns förstås extra roligt att få en sådan uppskattning härifrån.

Han är inte bara förste svensk i rymden, Christer Fuglesang är också den förste europeiske astronauten med både rysk och amerikansk utbildning. Mellan 1993 och 1996 tränade han vid den ryska Stjärnstaden utanför Moskva och i april 1998 avslutade han sin formella astronaututbildning vid NASA. Han har därefter varit stationerad av ESA vid NASA:s Astronaut Office i Houston.

Christer Fuglesang, som föddes i Stockholm 1957, blev civilingenjör i teknisk fysik vid KTH 1981. Sex år senare disputerade han i experimentell partikelfysik vid Stockholms universitet. Han kommer att ta emot priset vid KTHs installations- och promotionshögtid i Stockholms Stadshus, fredagen den 16 november.

KTHs Stora pris, som i år uppgår till 850 000 kronor, utgår ur avkastningen från en donation av en anonym givare. Priset ska tilldelas svenska medborgare som genom epokgörande insatser eller upptäckter och skapande av nya värden, särskilt inom teknik men även inom vetenskap och konst, främjar vårt folks välstånd. Bland tidigare pristagare finns Lennart Nilsson, Evert Taube, Kerstin Fredga, Eric Ericson, Östen Mäkitalo, Håkan Lans, Bodil Jönsson och Arne Ljungqvist.

Samtliga tidigare pristagare på http://www.kth.se/om/fame/kths-stora-pris/1.3972

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera