Tema

Ryggvärk hos gravida måste tas på allvar

Ryggsmärtor under graviditeten nonchaleras ofta men kan leda till problem längre fram. I en studie på 300 gravida kvinnor hade en tredjedel kvarstående smärta tre månader efter förlossningen. Resultaten redovisas i en doktorsavhandling vid Linköpings universitet.

Sjukgymnasten Annelie Gutke följde drygt 300 kvinnor i en västsvensk kommun från första hälften av graviditeten till tre månader efter förlossningen. Alla undersöktes kliniskt med avseende på ryggsmärtor i nedre ländryggen och fick fylla i frågeformulär.

Under graviditetsveckorna 12-18 hade 62 procent av kvinnorna någon form av nedre ländryggssmärta. Tre månader efter förlossningen hade var tredje kvinna fortfarande besvär. Störst var problemen hos de kvinnor vars smärtor kom från bäckenet eller både från bäckenet och nedre delen av ryggraden. Förutom smärta hade många försämrad livskvalitet och funktionsnedsättning.

Kvinnorna med kvarstående ryggbesvär hade tre gånger högre risk för så kallad postpartumdepression jämfört med dem som inte hade någon form av ryggsmärta.

Genom att identifiera dessa smärttillstånd kan man hjälpa de drabbade och ge dem riktad behandling. Idag tas inte alltid ländryggsmärtor hos gravida på allvar. Kvinnorna riskerar att betraktas som ”gnälliga” och sjukskrivning för den gruppen är starkt ifrågasatt.

-Vi har visat att detta handlar om betydligt mer än själva värken. Den påverkar kvinnans hela vardag. En del orkar bara arbeta eller gå korta stunder i taget, de klarar inte att lyfta sitt nyfödda barn ur sängen och de får dålig nattsömn. I de värsta fallen får mannen sjukskriva sig för att ta hand om barnet, säger Annelie Gutke.

Forskargruppen fortsätter nu med en behandlingsstudie. Det är viktigt att typen av smärta identifieras för att patienten ska ges rätt råd om aktivitet och träning. Gravida kvinnor får ofta samma råd som andra med ryggont, vilket ibland kan försämra deras tillstånd. Det behövs mer kunskap kring träning eftersom det är osäkert hur mammagymnastik och vattengymnastik påverkar bäckensmärta.

-Annelie Gutkes avhandling visar att ländryggsmärtor under graviditet är ett särskilt tillstånd som kräver ett nytt synsätt. Vi måste nu hitta vägar att förbättra behandlingen av dessa kvinnor, säger Birgitta Öberg, handledare och professor i sjukgymnastik.


Avhandlingen Pelvic girdle pain and lumbar pain in relation to pregnancy läggs fram vid disputation 25 maj kl 13 i Berzeliussalen, Campus US, Linköping. Opponent är professor Karin Harms-Ringdahl, Karolinska institutet.

Kontaktinformation
Annelie Gutke 0768-986007, anngu@ihs.liu.se
Birgitta Öberg 0708-993977, birob@ihs.liu.se

Ryggvärk hos gravida måste tas på allvar

 lästid ~ 2 min
Modal Data vr-modal.php: WP_REST_Response Object ( [links:protected] => Array ( ) [matched_route:protected] => [matched_handler:protected] => [data] => Array ( [0] => Array ( [vrm_title] => Psst... missa inga nyheter om forskning [vrm_content] => Med nyhetsbrev från forskning.se tre gånger i veckan missar du inga nyheter om forskning från Sveriges universitet och högskolor. Välkommen att prenumerera du också! [vrm_button_title] => Jag vill prenumerera [vrm_button_url] => https://www.forskning.se/nyhetsbrev/ ) ) [headers] => Array ( ) [status] => 200 ) Data is available, render the app here