Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 maj 2007

Morgon- eller kvällssex för hönor?

Hönor väljer morgonsex när de utsätts för omfattande sexuella trakasserier. Det visar en ny studie av forskare vid Zoologiska institutionen, Stockholms universitet i samarbete med University of Oxford, England.

I djurvärlden kan hanar oftare än honor öka sin fortplantningsframgång genom att ha flera sexuella partners. Detta kan leda till att hanar utsätter honor för sexuella trakasserier och – från honans perspektiv – alldeles för många parningsinviter. Hos promiskuösa lanthöns står tupparna för över 90 procent av alla parningsinviter, vilka oftast sker på kvällen efter att hönorna har lagt sina ägg och det är större chans att en parning leder till befruktning. I grupper med mestadels hönor och få tuppar utsätts inte hönorna för så intensiva trakasserier. En studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften American Naturalist visar att i dessa grupper är hönor mer intresserade av kvällssex än i grupper med många tuppar.

– I grupper med mestadels tuppar blir däremot tupparnas trakasserier för mycket för hönorna. De väljer då istället att ha morgonsex eftersom tupparna är mindre intresserade under denna tid på dygnet, samtidigt som de frigående hönsen också är mer utspridda under morgontimmarna. Att ha sex på morgonen minskar därför risken för att utsättas för sexuella trakasserier, säger Hanne Løvlie vid Zoologiska institutionen, en av forskarna bakom studien.

Studien visar därmed att hönorna på ett flexibelt sätt väljer när på dagen de vill ha sex, beroende på hur mycket sexuella trakasserier de utsätts för.

– Könen är alltså inte bara är osams om hur mycket sex de vill ha, men också när på dagen det passar, säger Hanne Løvlie.

Studien är ett samarbetsprojekt mellan Zoologiska Institutionen vid Stockholms universitet och University of Oxford, England.

Artikeln publiceras i den vetenskapliga tidskriften American Naturalist i maj 2007.

För ytterligare information kontakta gärna:
Hanne Løvlie, Zoologiska institutionen, Stockholms universitet, tfn 073-6394497, 08-16 48 96, e-post hanne.lovlie@zoologi.su.se.

För bilder, kontakta universitetets presstjänst tfn 08-16 4090, e-post press@su.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera