11 maj 2007

Stjärnor utan talang?

Krävs det talang för att lyckas i musikvärlden? Skeptiker och andra som ogillar dokusåpor som Idol menar att utseendet spelar större roll för framgång än en bra röst. Nu finns en vetenskaplig studie som visar att denna uppfattning till stora delar stämmer.

Enligt den nya studien är mer än 90 procent av framgångarna bland artister oberoende av talang. Framgångarna kan istället förklaras av en snöbollseffekt där försäljningen hänger samman med exponering av artisten.

− Människor följer strömmen och köper det som de hör andra människor prata om. Det här har ingenting med talang att göra, säger Mark Voorneveld som är docent vid Handelshögskolan i Stockholm.

Studien är gjord av forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och University of Groningen i Holland med hjälp av statistik om skivor från 1950-talet och framåt som antingen sålt guld (100 000 skivor) eller som legat etta på listor. Enligt studien kan alltså 90 procent av framgångarna förklaras av andra orsaker än talang.

− De resterande 10 procenten utgörs av de verkliga superstjärnorna som till exempel the Beatles, Elvis Presley och Elton John. Kanske är det talang som skiljer de här superstjärnorna från stjärnorna, säger Mark Voorneveld.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta gärna:

Mark Voorneveld, Handelshögskolan i Stockholm
Tel. 08-736 92 17
Mobil: 073-094 67 32
E-post: mark.voorneveld@hhs.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera