Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 maj 2007

Rambo – ett hemvändande äppelträd planteras vid SLU till Linnélärjunges ära

Äppelsorten Rambo som Linnés lärjunge upptäckte i Nordamerika planteras nu i Sverige. Den 21 maj kommer USA:s ambassadör i Sverige, Michael Wood att sätta spaden i jorden vid gården Funbo-Lövsta, strax utanför Uppsala.

Funbo-Lövsta är en egendom som ägs av SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). Här bodde Pehr Kalm som kom att bli en av Linnés främsta lärjungar och bland annat fick i uppdrag att utforska Nordamerika. På Funbo-Lövsta drev Pehr Kalm olika försöksodlingar i parken och på samma ställe kommer ett exemplar av äppelsorten Rambo att planteras vid ceremonin den 21 maj.

Äppelsorten Rambo kommer ursprungligen från en familj som 1640 utvandrade från Göteborg till Amerika. Med sig på färden hade de äppelkärnor för att plantera i det nya landet. Svenskarna tog sig namnet Rambo efter Ramberget i Göteborg varifrån de kom.

När Pehr Kalm besökte det Nya Sverige vid Delaware-floden kom han i kontakt med familjen Rambo och fick också provsmaka äpplen med samma namn. Äpplena beskrevs om mycket saftiga och goda, samt utmärkta att användas till cider. Det blev en efterfrågad sort i Amerika men i Sverige har den inte funnits sedan länge.

Nu ska alltså Rambo-äpplet åter ge frukt i Sverige. Det första trädet får sin plats i trädgården vid Funbo-Lövsta för att på det sättet hedra Linnélärjungen Pehr Kalm. Det senaste året har ympkvistar av Rambo funnits i “karantän” på SLU i Alnarp för att förhindra att några eventuella importade nya sjukdomar på trädet skulle spridas i Sverige. Cornell-universitetet i New York har valt ut ympmaterial till dessa träd och Kung Carl XVI Gustaf har genom en fond finansierat denna förflyttning och karantän. En representant för släkten Rambo i USA, Herbert Rambo, finns på plats när trädet ska planteras.

Vid ceremonin på Funbo-Lövsta kommer även ett annat äppelträd att planteras. Det är äpplesorten Fredrik, den allra senaste förädlade sorten som tagits fram vid SLU:s anläggning i skånska Balsgård. SLU:s rektor Lisa Sennerby Forsse kommer att plantera det trädet.

Ceremonin på Funbo-Lövsta startar kl. 11.30 och avslutas ca 13.30 måndagen 21 maj. Representanter från media är mycket välkomna att bevaka arrangemanget. Var gärna på plats minst 15 minuter innan. Buss avgår kl. 10.30 från presscentret för Linnéfirandet i Uppsala vid Åsgränd 1.

Anmäl gärna i förväg, senast 18 maj, att ni kommer till Funbo-Lövsta carin.wrange@adm.slu.se Gäller särskilt de som vill ha lunch på plats!

Hitta dit: åk väg 282 från Uppsala mot Almunge. Efter några km ligger Funbo-Lövsta på höger sida, se skyltar.

För mer information: Carin Wrange 070-247 84 22 eller 018-67 26 40

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera