Artikel från Uppsala universitet
9 maj 2007

Skadliga ingrepp kan undvikas med ultraljud

Många nyförlösta utsätts för potentiellt skadliga ingrepp helt i onödan. Med hjälp av ultraljud kan man dock undvika skrapning av livmodern. Ajlana Mulic-Lutvica visar i sin avhandling att det är normalt att det finns innehåll i livmoderhålan en viss tid efter förlossningen. Avhandlingen försvaras vid Uppsala universitet den 11 maj.


Risken för komplikationer efter förlossningen ökar om det finns vävnad från moderskakan kvar i livmodern. Omkring tio procent av alla mödrar drabbas efter förlossningen av komplikationer som inte bara kan påverka deras framtida fertilitet, utan också vara farliga för deras liv och hälsa.

För att få bort moderkakevävnaden krävs ingrepp som också de innebär en viss risk – till exempel förvärrade blödningar, infektion eller sammanväxningar i livmodern som kan leda till barnlöshet. Omkring hälften av alla nyförlösta som läggs in på grund av sena blödningar, får kirurgisk behandling, men vävnadsrester hittas bara i 30 procent av dessa fall. En stor andel kvinnor utsätts alltså för potentiellt skadliga ingrepp helt i onödan.

Med hjälp av ultraljud kan man dock undvika en del ingrepp, visar Ajlana Mulic-Lutvica, som verkar vid kvinnokliniken på Institutionen för kvinnors barn och hälsa. Hon har kartlagt livmoderns förändringar under olika faser av barnsängstiden, tiden efter förlossningen.

– Tidigare visste man inte hur det normalt såg ut i livmoderhålan efter förlossningen. Hittade man vävnad och vätska i hålrummet så skrapade man. Nu vet vi att det är normalt att det finns viss vävnad och vätska kvar i livmoderhålan under delar av barnsängstiden och den vetskapen minskar behovet av skrapning, säger Ajlana Mulic-Lutvica.

Tiden efter förlossningen krymper livmodern från 1 kilo muskelmassa till cirka 80 gram. Ajlana Mulic-Lutvica visar i sin avhandling att denna normala krympning, involutionen, inte skiljer sig om kvinnan fött normalt eller förlösts med kejsarsnitt eller haft livmodersinflammation. Däremot tycks det vara så att det tar lång tid för de största livmoderkärlen att återgå till samma nivå som före graviditeten. Och om det funnits moderkaksvävnad kvar i livmodern kan det ta ännu längre tid för kärlen att återhämta sig.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Ajlana Mulic-Lutvica, 073-7382460, e-post: ajlana.lutvica@kbh.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera