Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 maj 2007

Kungen avtäckte miljöbilen Spiros på KTH

Hans Majestät Konungen avtäckte i dag miljöbilsprototypen Spiros. Bilen har tagits fram av studenter på KTH och målet är att köra en sträcka motsvarande från Malmö till Sundsvall på bara en liter bensin. På måndag åker projektmedlemmarna ner till Frankrike för att delta i miljöbilstävlingen Shell Eco Marathon.

Tidigare i dag invigdes en prototyp av miljöbilen Spiros på KTHs borggård. Kungen, som visat ett personligt engagemang i miljöfrågan fanns på plats för att avtäcka bilen och har åtagit sig att stödja projektet som Spiros beskyddare.

Bakom projektet står 31 studenter från olika inriktningar på KTH. Kursen har tillsammans med näringslivet tagits fram med målet att förbereda studenterna inför kommande arbetsliv.

– Spirosprojektet är ett bra exempel på hur vi inom våra utbildningar använder oss av kreativitet och problemlösning för att ta oss an framtidens utmaningar, säger Anders Flodström, rektor på KTH.

Spiros är en miljöbilsprototyp, speciellt framtagen för att tävla i Shell Eco Marathon – en europeisk tävling i att driva en bil med så lite energi som möjligt vid en medelhastighet på minst 25 km/h.

– Vi hoppas att vi kan komma längre än 810 km/l som var förra årets rekordsträcka, säger Jessika Lindberg, pressansvarig och delaktig i projektet.

Studenter från institutionen för lättkonstruktion har byggt ett lättviktschassi, en monocoque, av förimpregnerad kolfiber. Materialvalet gör det möjligt att kombinera goda hållfasthetsegenskaper med låg vikt.

Institutionerna för förbränningsmotorteknik och mekatronik har konstruerat en drivlina av elhybridtyp till bilen. Den hybrida drivlinan gör det bland annat möjligt att återvinna bromsenergin vid de under loppet obligatoriska stoppen.

Spiros – efterföljaren till Agilis
KTH ställde även förra året upp i Shell Eco Marathon med Spiros föregångare – Agilis. Spiros tävlar i en annan klass, där fordonen mer skall likna vanliga bilar och där körningen skall påminna om körning i stadstrafik. Detta innebär bland annat att bilen måste ha fyra hjul, fyrpunktsbälte och föraren måste sitta upp.

Om Kungliga Tekniska högskolan
KTH, Sveriges största och äldsta tekniska universitet, bildades år 1871 och har i dag 17 000 studenter. Här utbildas framtidens nobelpristagare, toppchefer och helt vanliga astronauter. H.M. Konungen, är teknologie hedersdoktor vid KTH.

Pressbilder: http://www.familjen.se/kunder/kth/kungen.jpg

Kontaktinformation
För mer information om projektet, kontakta:
Jessika Lindberg, pressansvarig Spiros, 0708-52 25 18

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera