Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 maj 2007

Mittuniversitetet och Östersunds sjukhus i unikt samarbete

Vid Mittuniversitetet pågår en fysiologisk studie där forskarna testar gränser vid hårt arbete. Den laborativa delen utförs på Nationellt Vintersportcentrum med hjälp av en elitåkare som stakar fram i högt tempo på ett av löpbanden med ett virrvarr av påtejpade slangar varifrån blod skall tappas i full fart.

En intressant frågeställning är varför armarna producerar mer mjölksyra än benen vid stakåkning? Benen kostar mest energi men farten kommer från överkroppen. Forskarna vid vintersportcentrum hoppas kunna hitta en teknik som minskar energiuttaget från benen och som gör att mer blod förs till överkroppen, något som skulle kunna ge bättre resultat för åkaren. Hur sker regleringen? Hur kan hjärtat fylla benens ökande behov? Svaren på de här frågorna har betydelse för grundläggande kunskaper om fysiologi. Projektansvarig för studien är H-C Holmberg, som även är verksamhetsansvarig för Nationellt Vintersportcentrum.

– Studien har ett stort fysiologiskt och allmänt intresse när det gäller frågan om hur blod fördelar sig i kroppen vid hårt arbete, säger professor Bengt Saltin som är en av forskarna och oftast verksam i Köpenhamn där han leder muskelforskningscentret Copenhagen Muscle Research Centre (CMRC). Oavsett om det handlar om en fullt frisk person som arbetar extremt hårt eller om det är en svårt sjuk person skall hjärtat fördela blodet till olika organ i kroppen.

I studien deltar även Mattias Schindele, överläkare och kateterexpert vid intensiven på Östersunds sjukhus där han arbetar med intensivvård, det vill säga vård av patienter med sviktande fysiologi vilket är raka motsatsen till försökets elitidrottare. För Mattias Schindele handlar det om cirkulation till viktiga funktioner och organ i kroppen.

– Jag hoppas naturligtvis få med mig nya kunskaper till sjukhuset, säger Mattias Schindele. Det här stimulerar min egen forskning samtidigt som jag under försöken är medicinsk expert när det gäller att sätta katetrar i venerna.

Teståkare vid försöket var Emil Carlsson, Myssjö Ovikens IF, som blev nr 48 i årets vasalopp.

Kontaktinformation
Frågor kan ställas till:
H-C Holmberg, telefon 063-16 57 41 eller 070-379 9040
Mattias Schindele, telefon 070-629 7007 eller e-post mattias.schindele@jll.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera