Artikel från Linköpings universitet
23 april 2007

Hög skaderisk i elitfotboll

Skaderisken i dagens toppfotboll är mycket hög. Särskilt unga kvinnor löper stor risk att drabbas av främre korsbandsskada, visar en färsk doktorsavhandling från Linköpings universitet.

I ett samarbetsprojekt mellan Europeiska fotbollsförbundet (UEFA) och Linköpings universitet har skaderisken hos fotbollsspelare på högsta nationella och internationella nivå studerats i en serie undersökningar mellan 2001 och 2005.

Läkaren Markus Waldén, doktorand vid Avdelningen för socialmedicin och folkhälsovetenskap, har följt klubbar i Allsvenskan, Damallsvenskan och Champions League liksom flera Europamästerskap för landslag.

Avhandlingen visar att skaderisken i elitfotboll är hög, särskilt under matchspel, och är som högst på landslagsnivå. Muskelbristning i lårets baksida är den enskilt vanligaste skadan medan andelen fotledsstukningar verkar ha minskat.

Engelska och holländska toppklubbar hade säsongen 2001-02 totalt sett fler matchskador och dessutom fler allvarliga skador än klubbar från Frankrike, Italien och Spanien.

En jämförelse av Europamästerskapen för herrar 2004 och damer 2005 visar att skaderisken i turneringarna var lika stor. Lagen som slogs ut i gruppspelet under dam-EM hade emellertid betydligt fler matchskador än de lag som kvalificerade sig för semifinalspel.

I Sverige har 15-17 procent av spelarna i Damallsvenskan ådragit sig en främre korsbandsskada någon gång tidigare under karriären, jämfört med endast 5-8 procent av männen i Allsvenskan. Kvinnliga elitfotbollsspelare är yngre när de skadar sitt främre korsband än manliga spelare. En främre korsbandsskada hos en spelare i Allsvenskan innebär 3-4 gånger ökad risk för nya knäskador i framtiden.


Avhandlingen Epidemiology of injuries in elite football läggs fram fredag 4 maj kl. 13.00 i Aulan, Hälsans Hus, Campus US, Linköping.

Kontaktinformation
Markus Waldén
0733-920720
markus.walden@telia.com

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera