Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 april 2007

Från forskningsresultat till framgångsrika företag

Hur kan mötet mellan industri och universitet leda till nya produkter och utveckling? Det och andra erfarenheter beskrivs i åtta olika föredrag och ett flertal utställningar under STC Expo i Sundsvall den 2-3 maj. Bland annat kommer Hans Martin från SenseAir att berätta om deras resa från forskningsresultat till ett framgångsrikt företag inom luftkvalitetsmätning.

– Jag tror att vårt företags historia och utveckling kan vara en inspiration för andra, säger Hans Martin.

Spännande möten väntas när forskningsprogrammet Sensible Things that Communicates vid Mittuniversitetet anordnar en tvådagars mötesplats för företag och forskare runt sensorer, mätteknik och elektroniksystem – ett partnerskap för industriell IT.

Sensible Things that Communicate, eller STC@MIUN som projektet kallas, är ett 6-årigt forskningsprogram med stöd från KK-stiftelsen och 13 olika företag.

Forskningsprogrammet fokuserar på att utveckla kostnadseffektiva lösningar genom att med nya material, ny design och digital intelligens skapa robusta trådlösa sensorsystem som stöd till exempelvis servicefunktioner och övervakning inom industrin. Forskningen utförs i nära samarbete med 13 industriella partners, däribland SenseAir. Forskningsresultaten kan tillämpas i olika användningsområden, allt från industriella system till konsumentprodukter.

– Det finns många akademiska konferenser och industriella mötesplatser att visa upp sig på men vi vill med STC Expo snarare sprida erfarenheter mellan industri och akademi för att skapa möjligheter till nya produkter och forskningsprojekt, säger professor Hans-Erik Nilsson, programdirektör för STC@MIUN.

Förutom på STC Expo kan resultaten från STC@MIUN ses i de sex doktorsavhandlingar som presenteras i maj och juni. Avhandlingarna rör sig inom områden som digital färgröntgen, tryckt elektronik, RFID och lågeffekt elektronik.

STC Expo, Sundsvall 2-3 maj. För mer information, program och anmälan, se www.miun.se/stc

Kontaktinformation
Frågor kan ställas till:
Hans-Erik Nilsson, 060-14 87 39, 070-232 38 08, hans-erik.nilsson@miun.se
Hans Martin, 0653-71 77 70, hans.martin@senseair.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera