Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 april 2007

Inkomst inte viktigast för skogsägare

Under senare år har andelen kvinnliga skogsägare och fastigheter med fler än en ägare ökat. Dessutom ökar andelen utbor, dvs. skogsägare som bor i en annan kommun än den där fastigheten är belägen. Skogsägarnas syn på vad som är viktigt på fastigheten skiljer sig åt mellan åbor, som bor på sin fastighet, och utbor.

För de åboende skogsägarna är det betydelsefullt att kunna bo på fastigheten och att kunna använda ved och virke för husbehov, visar Christina Berlin i en avhandling från SLU. Rekreation, skogsinkomster och bevarande av en skogsbrukartradition är också viktiga.

För utbor är möjligheten att ägna sig åt friluftsliv och rekreation av allra störst betydelse, därefter kommer möjligheten att ta ved och virke för husbehov och att bevara en skogsbrukartradition. Först därefter kommer skogsinkomster. Skogsägareföreningarnas uttalade mål att värna om skogsägarnas ekonomiska intressen kan därför kompletteras i syfte att bättre tillgodose samtliga medlemmars intresse, menar Christina Berlin.

BILDTEXT: De skogsägare som bor på sin fastighet uppskattar att kunna ta ved och virke för husbehov. http://www2.slu.se/aktuellt/2007/pressbilder/notiser/bjorkarfix.jpg, Foto: Mats Gerentz

Kontaktinformation
Christina.Berlin@comhem.se, Fakta Skog 11/2006, http://www2.slu.se/forskning/2006/FaktaSkog/FS06-11.pdf

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera